16.4 C
Skopje
1.10.2020 - 11:09

Ознака: музеи

Донесени протоколи за работа на музеи, галерии, за работа на компании...

Владата на денешната 73-та седница донесе измени и дополнувања на Протоколот за редовна работа на уплатно-исплатни места на приредувачите на игри на среќа во...

Кои музеи низ светот се отворени

Некои куратори минале месеци, дури и години, во истражувања и подготвувале изложби што никогаш нема да се материјализираат. Но музеите полека се отвораат, особено...

Годинава музеите не можат да ја остварат својата мисија

Меѓународен ден на музеите - 18 мај Повеќе од педесет години, музеите низ целиот свет го одбележуваат 18 мај како Меѓународен ден на музеите. На...

Пекинг ги отвори музеите за посетителите

Парковите и музеите во Пекинг, вклучувајќи го и античкиот Забранет град, се повторно отворени за јавноста, по неколкумесечно затворање поради пандемија на коронавирус. Забранетиот град...

Отворени библиотеките, галериите и музеите во Словенија

Словенија повторно ги отвори библиотеките, галериите и музеите, поради поповолната епидемиолошка состојба поврзана со инфекцијата со коронавирус, а од следната недела е дозволено да...

Масовно затворање на музеите во Северна Италија

Музеите во Северна Италија - во Венеција, Милано и во Торино, ќе бидат затворени најмалку една недела поради ширењето на коронавирусот. Досега незабележаното затворање...

Не смее музеите да бидат загрозени од финансиски или политички интереси

Меѓународниот совет на музеите (ИКОМ) деновиве соопшти дека високиот степен на професионален и институционален интегритет и автономија на музеите не смее да биде загрозен...

Риека прави музеи од напуштените фабрики

Приморскиот град на Истра е прогласен за европски град на културата, за што доби вкупно 40 милиони евра поддршка од Европската Унија Риека во Хрватска...

Благодариме за лошото обезбедување!

Десет најдрски кражби во уметноста Грабежи на уметнички дела во галерии и музеи често се наоѓаат на насловните страници на весниците, а црниот пазар на...

Дали музеите се трансформираат во обични центри за забава?

Од 2010 година наваму, комерцијалната вредност полека ја заменува естетската во агресивно рекламираниот уметнички сектор. Низ големите светски центри, богатите галерии ја преземаат и...