7.8 C
Skopje
16.10.2021 - 8:06

Ознака: МПЦ

Ако нема канонски пречки за Украинската црква, за МПЦ уште помалку

Грчката црква отвори нов пат кон автокефалноста на МПЦ Според познавачите на состојбите во православието, грчките владици со признавањето на правото на Вселенската патријаршија да...

ГПЦ ѝ е пријател на ВП, ВП ѝ е на МПЦ....

Овој чекор на ГПЦ многу ѝ го олеснува патот за МПЦ, а, од друга страна, ѝ остава широк простор за дејствување на Вселенската патријаршија....

МПЦ меѓу приоритетите на Вселенската патријаршија?

Верските аналитичари велат дека овие настани укажуваат на тоа дека вселенскиот патријарх не се откажал од решавањето на прашањето за МПЦ, а особено е...

Патријархот Вартоломеј почнува преговори за МПЦ

Верските аналитичари сметаат дека ова е вовед во решавањето на црковното прашање во Македонија. Според нив, многу е логично Вселенската патријаршија да оствари прво...

Православието и неговото (не)единство

Повод за овој мој напис е реакцијата на Руската православна црква, а во врска со судирот помеѓу Српската православна црква и Црногорската православна црква....

Може ли БПЦ да ѝ го осветли патот на МПЦ?

Верските аналитичари велат дека Бугарската православна црква имала улога во процесот на признавањето на автокефалноста на МПЦ-ОА, но можеби не клучна, бидејќи прашањето одамна...

Ќе биде ли успешен обидот за дискредитација на Вселенската патријаршија и...

И во православието се водат специјални војни Токму моментот што руските медиуми го акцентираат црковното прашање како суштинско, според верските аналитичари, упатува на индикации дека...

Автокефалноста заложник на дворски игри

Дали автокефалноста на МПЦ станува заложник на византиски игри на Руската црква? Веќе се знае дека Вселенската патријаршија и Руската патријаршија со години се...

И МПЦ на линијата на огнот помеѓу Цариград и Москва

Во борбата за доминација меѓу православните цркви, сосема извесно е дека заложник станува Македонската православна црква-Охридска архиепископија, односно признавањето на нејзината автокефалност. Но, според...

Чувар на македонската црковна вистина

Целото тоа духовно наследство, кое со векови се собирало и градело во Македонија, покрај тоа што е доказ за црковниот континуитет на нашата црква,...