26.8 C
Skopje
17.9.2021 - 18:30

Ознака: МПЦ

Дали Вселенската патријаршија ќе го омекне ставот на СПЦ во врска...

Според пишувањата на српските медиуми, прашањето за МПЦ не било отворено на првата средба на делегациите меѓу Вселенската патријаршија и СПЦ што се одржа...

Делегати на Вартоломеј во Белград подготвуваат терен за признавање на МПЦ

Вселенскиот патријарх и покрај последната победа со признавањето на УПЦ од страна на ГПЦ сѐ уште седи на стаклен трон, поради големото незадоволство кај...

Расте оптимизмот во МПЦ за автокефалност

Владиката Тимотеј, портпарол на Синодот на МПЦ, само кратко посочува дека сѐ уште нема најави од Вселенската патријаршија, но се воздржува да ги коментира...

Вартоломеј ќе може слободно да одлучува за автокефалноста на МПЦ

Вселенската патријаршија е еден чекор поблиску до официјалното ставање на маса прашањето за решавање на македонското црковно прашање, откако доби чиста поддршка од Грчката...

Почнаа игрите за тронот во СПЦ, ќе има ли тоа влијание...

Верските аналитичари и познавачи на црковните прашања во Српската православна црква велат дека и на лаиците им е јасно дека од неодамна владиците водат...

Г.г. Стефан – 20 години на кормилото на МПЦ

Г.г. Стефан бил замонашен во манастирот „Св. Наум“ во Охрид на 3 јули 1986 г., додека на 12 јули бил именуван за митрополит струмички,...

И владиците на МПЦ излегоа на терен

Последните две синодски седници, наместо во Архиепископијата на МПЦ, владиците ги одржуваа во различни епархии. Засега никој од МПЦ не ги открива причините за...

Првиот меѓу еднаквите задолжен за автокефалноста на МПЦ

За патријархот Вартоломеј е познато дека во јавноста станал повпечатлив од неговите претходници поради големиот број свештенички и дипломатски посети на земји на пет...

Македонија е заложник на православието

Во поодминати години сум и од кога знам за себе постои проблем со т.н. црковно прашање, односно непризнавањето на Македонската православна црква. И на...

Ако нема канонски пречки за Украинската црква, за МПЦ уште помалку

Грчката црква отвори нов пат кон автокефалноста на МПЦ Според познавачите на состојбите во православието, грчките владици со признавањето на правото на Вселенската патријаршија да...