29 C
Skopje
20.9.2018 - 19:20

Ознака: МПЦ

И за владиците нејасно дали одлуката на референдумот ќе влијае на...

Зошто македонските владици не расправале за прашањето што во иднина би се случувало со името на МПЦ-ОА ако граѓаните на претстојниот референдум ја поддржат...

Која е иднината на МПЦ по референдумот?

Ќе остане ли националниот предзнак како атрибут пред името на нашата црква ако евентуално дојде до промена на Уставот? Ако предзнакот „македонска“ се избрише...

Вартоломеј: Цариград има ексклузивно право за решавање на проблемите во православниот...

Вселенската патријаршија ја носи одговорноста да ги поставува работите во православниот свет во црковен и вообичаен поредок, бидејќи само таа ја има привилегијата да...

Тимотеј: Одлуката на Вселенската патријаршија го отвора патот за признавање на...

Одлуката на Вселенската патријаршија да може да објавува автокефалност на црквите и без согласност на останатите помесни православни цркви, го отвора патот за признавање...

Дали МПЦ сега е чекор поблиску до автокефалност?

Вселенската патријаршија, како што толкуваат познавачите на состојбите, во моментов игра многу важна улога во православниот свет преземајќи ја одговорноста за решавање на најтешките...

Неофит: Ги сакаме браќата Македонци, со божја помош ќе ѝ помогнеме на...

Бугарскиот патријарх Неофит се надева дека со божја помош ќе биде поддржан процесот на признавање на автокефалноста на Македонската православна црква - Охридска архиепископија,...

Иринеј: Давањето автокефалност на македонската црква би била голема грешка

Бачкиот епископ на СПЦ Иринеј изјави дека би било грешка ако вселенскиот патријарх донесе еднострана одлука за афтокефалност на „канонски непризнаените цркви во Македонија...

Митрополит Антониј: Статусот на МПЦ не е само црковно прашање

Прашањето за автокефалноста на Македонската православна црква треба да биде уредено заеднички од сите православни цркви, а Бугарската православна црква не може да ја...

БПЦ: Ќе сториме сe што можеме да им помогнеме на браќата...

Подготвени сме да сториме се што можеме и што е во согласност со светите канони на светата Црква за да им помогнеме на нашите...

Заев: Никој ниту побарал, ниту некој може да го смени името...

Никој ниту побарал ниту некој може да го смени името на Македонската православна црква. Не е тема на дилема или на дебата името на...