-1 C
Skopje
14.11.2018 - 8:20

Ознака: МПЦ-ОА

Македонското црковно прашање е следно за решавање?

Неодамна во македонската јавност проструи непотврдена информација, во која се наведуваше дека Вселенската патријаршија го одбила барањето на МПЦ-ОА автокефалноста да биде под покровителство...

Во кој правец гравитира МПЦ-ОА?

Најавената поделба на блокови меѓу православните цркви, од една страна, може да биде шанса за непризнаените цркви што со години бараат решение за својот...

Каква е шансата за автокефалност на МПЦ-ОА во новото православно престројување

Дали македонската автокефалност досега беше жртва на антагонизмите меѓу двете најголеми православни цркви, како што се Вселенската патријаршија, прва по престол, и најмногубројната Руска...

Потврда на историскиот и духовен континуитет на МПЦ-ОА

Викендов во Калишта, највисокото административно и законодавно тело на Македонската православна црква - Охридска архиепископија силно, недвосмислено и апсолутно го потврди историскиот и духовен...

Како Јустинијана Прима би го продлабочила историскиот континуитет на МПЦ?

Во пресрет на црковно-народниот собор во Калишта Иако на официјалниот дневен ред на претстојниот архиепископски црковно-народен собор, кој ќе се одржи викендов во струшко Калишта,...

Прашањето за автокефалност на МПЦ во светлината на неуспешниот референдум

Аналитичарите немаат дилеми дека признавањето на МПЦ е директно поврзано со решавањето на спорот за името на државата. Очекуваат дека вака како што заврши...

САС на МПЦ-ОА: Граѓаните слободно по свое уверување ќе се изјаснат...

Светиот архиерејски синод на Македонската православна црква-Охридска архиепископија смета дека граѓаните на Република Македонија се политички зрели и оти на претстојниот референдум слободно...

Која е иднината на МПЦ по референдумот?

Ќе остане ли националниот предзнак како атрибут пред името на нашата црква ако евентуално дојде до промена на Уставот? Ако предзнакот „македонска“ се избрише...

Политичарите агитираат и во верските храмови

Дилемата што се наметнува е зошто политичарите, државните и партиските функционери ги користат овие настани од верски карактер за политичка пропаганда, колку нивното присуство...

По стапките на цар Самуил до црковен идентитет

Кај нас честопати ќе видите како се градат култови кон одреден предмет што се наоѓа во одредена црква или на некој начин е поврзан...