20.1 C
Skopje
15.9.2019 - 22:59

Ознака: моќ

Стремеж за управување на светските процеси од еден центар на моќ

Сѐ поголемата зависност на политичките партии, но и на владите, од приватниот капитал, води до формирање нова доминантна политичко-сопственичка класа, која во современото општество...

Крај на светот каков што познава моќта

Колумната лево обработува економска тема. Судирот меѓу САД и Кина на економски план. Мене економија генерално не ме интересира. Како и сè друго, злоупотребена...

Невидливите центри на моќ

Во земјава е изграден, а секоја власт по потреба го надградува целиот систем на институции, установи, агенции, дирекции, претпријатија, регулаторни тела..., кои, со меѓусебно...

Моќта на македонскиот вез надминува трендови

Во Музејот на градот Скопје до крајот на годинава може да се погледне изложбата „Везилка - девојка спремна за мажење“ Иако насловот на етнолошката изложба...

Tриаголникот што го врамува светот

Русија и Индија ќе потпишат договор вреден 5 милијарди долари за купопродажбата на најновите руски системи „с-400“. САД на тоа жестоко реагираат и се...

Што бе крајот на НАТО, а ние?

Сакате да кажете дека Македонија треба да ги смени името и идентитетот за да влезе во НАТО, суперорганизирана воена алијанса, која треба да нè...

Информациска (анти)револуција

Големите сили му даваат голем фокус на ваквиот модел на војување, креирање мислење во државите, особено кај генерациите што се подготвуваат да бидат креатори...

Калиштани

Она што е вообичено за децата, не е невообичаено за политичарите - и едните и другите повтат да си играат со кал, до бербат....

Новата мека моќ на Америка

Меката моќ како феномен е повторно актуелна на светската политичка сцена. Примената на меката моќ во денешно време е од потребата за реализација на...