Ознака: МОН

Со обуки и образование ќе се премостува јазот во градежништвото и...

Програмата за развој на Обединетите нации, во партнерство со Министерството за образование и наука (МОН) и со поддршка на Владата на Обединетото Кралство на...

Работата на наставниците засега само се мониторира

Овој месец инспекторите само следат дали наставниците одржуваат онлајн-настава во сите единици на основното, средното и високото образование. Тоа ќе го прават преку доставување...

Немање образовна стратегија

Со коронавирусот се соочува целиот глобален свет. Оваа здравствена чума зема и ќе зема невини животи. Затоа неминовно треба да се почитуваат препораките на...

МОН го објави конкурсот за уписи во средните училишта

Министерството за образование и наука го објави Конкусот за уписи на ученици во средните училишта во новата учебна 2020-2021 година. Со Конкурсот е утврдена можноста...

МОН апелира сите универзитети да се обидат да воведат онлајн настава

Од понеделник сите високообразовни установи во Македонија да воведат онлајн настава со цел да продолжи академската година и студентите да го совладуваат материјалот согласно...

МОН: Образовните установи не работат, наставниците на работа само ако имаат...

Согласно заклучоците донесени на 15-та владина седница, кои се однесуваат на воведување дополнителни мерки во рамки на системот за заштита на јавното здравје поради...

MОН: Исплатата на повисоките плати во образованието мора да биде во...

Моделот, односно решението за исплата на повисоките плати во образованието мора биде во согласност со позитивните правни прописи во земјата, велат од Министерството за...

Нема најава за нова средба помеѓу Владата и СОНК

На денешната владина седница нема да се одлучува за барањето на СОНК за платите во образованието. Министерот за образование, Арбер Адеми одговарајќи на новинарско...

Има напредок, но не и договор за платите на просветарите

Денешната средба за зголемувањето на платите за просветните работници заврши без конечен договор. Министерството за образование (МОН) и Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК)...

МОН и СОНК ги продолжуваат преговорите

Барањата за зголемување на платите на наставниот кадар ќе бидат главна тема и на денешната средба помеѓу Министерството за образование и наука (МОН) и...