13.8 C
Skopje
21.9.2021 - 6:48

Ознака: МОН

Има напредок, но не и договор за платите на просветарите

Денешната средба за зголемувањето на платите за просветните работници заврши без конечен договор. Министерството за образование (МОН) и Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК)...

МОН и СОНК ги продолжуваат преговорите

Барањата за зголемување на платите на наставниот кадар ќе бидат главна тема и на денешната средба помеѓу Министерството за образование и наука (МОН) и...

Инспекциски надзор во училиштето во Гостивар каде учениците ја поздравија воената...

Во основното училиште „Мустафа Кемал Ататурк“ во Гостивар, каде што учениците со војнички поздрав ја поздравија турската офанзива во Сирија, ќе биде извршен инспекциски...

Сите бараат обучени работници, малкумина инвестираат во обуката

Во земјава, според Државниот завод за статистика, во 2018 година биле регистрирани 72.315 фирми. Но директно со поддршка и со практична настава во средното...

МОН: Значително зголемен процентот на вакцинирани деца

Во Министерството за образование и наука (МОН) засега немаат податоци дали има незапишани ученици поради непримена МРП-вакцина и очекуваат дека преку Државниот просветен инспекторат...

Судот пресуди во корист на Гостивар во спорот за одземените ингеренции,...

Министерството за образование и наука преку соопштение информира за пристигната пресуда од страна на Управниот суд со која се уважува жалбата на општината за...

Министре, ќе ѕвони

Зошто досега не видовме ниту еден министер што размислува поинаку во однос на прашањето, дали треба петките и понатаму да бидат главен критериум за...

Нема реакција од МОН цела година по заклучоците за образовните проблеми

Една година во Министерството за образование има официјален документ со заклучоци од Меѓународната конференција за образованието по природни науки и математика, но примена на...

Проработе е-дневникот, неизвесно дали ќе треба да се внесе во него...

Од оваа недела, после неколкумесечна пауза повторно е во функција електронскиот дневник. Министерството за образование и наука на тендер ја избра фирмата „Сорсикс“ која...

МОН: Општина Гостивар незаконски разрешува и назначува директори на училишта

Министерството за образование и наука соопшти дека е должно да преземе законски мерки за привремено одземање на надлежностите на Општина Гостивар за именување и...