-1.2 C
Skopje
24.2.2020 - 8:10

Ознака: мозок

Здрава храна – Нането е здраво за стомакот, но и за...

Познато е дека кога имате стомачни проблеми, како што се дијареа, подуеност или настинка со болки во стомакот, помага чајот од нане. Но постојат...

Насилството во раното детство го оштетува мозокот

Научниците од Универзитетот во Мичиген објавија труд во 2020 година за негативните ефекти на раните стресни доживувања, кои, сепак, може да се ублажат ако...

Во иранскиот ракетен напад 50 американски војници добиле повреди на мозокот

Пентагон го ревидира на 50, бројот на американските војници кај кои се дијагностицирани трауматични повреди на мозокот (ТБИ), по нападот од Иран на 7...

Учењето странски јазик ја подобрува функцијата на мозокот

Експертите откриле дека изучувањето странски јазик има свои придобивки за здравјето на мозокот. Учењето втор јазик може да биде многу корисно хоби за нашето...

Важни откритија за мозокот во 2019-та

Мозокот ни кажува што да правиме, како да постапиме, што да мислиме и што да кажеме. Благодарение на овој орган, ние живееме и учиме,...

Сонот му помага на мозокот да се прочисти од штетните материи

Сонот претставува природна состојба за време на која се обновува снагата на телото и умот. За време на сонот се смалува свесноста, се инхибира...

Храна за активирање на мозокот

Мозокот е еден од најважните органи во човековото тело. Тој е контролниот центар на целокупниот организам и тело. Задолжен е да го одржува чукањето...

Што му прави стресот на нашиот мозок

За стресот зборуваме секојдневно: стрес дома, на работното место, на улиците, во сообраќајот, кај децата во училиште, во економијата, во политиката... Всушност, без стрес,...

Исто ли е водомер и мозок?

Умните рекле: злото е во природна предност пред доброто. Седни до човек болен од грип, и ќе се разболиш. Седни до здрав, нема да...

Новооткриениот организам блоб нема мозок, но способен е да учи

Зоолошката градина во Париз претстави нов таинствен организам наречен блоб, жолтеникаво едноклеточно живо суштество што личи на габа, но се однесува како животно. Овој...