Ознака: ммф

Неликвидноста чека во заседа во мај

Економските податоци укажуваат дека расте бројот на компании што имаат проблеми во извршувањето на своите секојдневни активности, но и бројот на компании што целосно...

ММФ предвидува пад од четири проценти на македонската економија

Меѓународниот монетарен фонд во најновиот извештај за земјава предвидува четири проценти пад на македонската економија. Според ММФ, клучна за оваа состојба е пандемијата на...

СДСМ: Пакетот економски мерки е позитивно оценет од ММФ

Со цел за поефикасно справување со последиците врз економијата предизвикани од глобалната пандемија од коронавирусот се реализира големиот пакет првични економски мерки вредни 200...

Србија нема да користи финансиска помош од ММФ

Србија нема да бара финансиска помош од Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), бидејќи земјата има големи девизни резерви и 31 тон злато, изјави денеска српскиот...

ММФ одобри финансиска помош од 176,53 милиони евра за Македонија

ММФ одобри исплата на 176,53 милиони евра итна финансиска помош за Македонија како помош во справувањето со пандемијата предизвикана од ковид-19. - Појавата на ковид-19...

Светот се соочува со најголема економска криза по Големата депресија

САД веќе се во рецесија и таа ќе трае неколку месеци, според истражувањето на 45 економисти, пренесува Си-ен-ен. Тие предвидуваат остра рецесија која нема да...

БиХ нема да добие 165 милиони евра помош

Босна и Херцеговина месецов нема да добие 165 милиони евра итна помош од Меѓународниот моментарен фонд (ММФ) бидејќи во таа земја не можат да...

ММФ одобри 175,2 милиони евра за борба против коронавирусот

Владата усвои Информацијата според која Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) позитивно одговори на барањето на нашата земја да ѝ биде одобрен Инструментот за брзо финансирање...

Задолжувањето е неминовно, но како до поповолни услови

Задолжувањето за надминување на кризата предизвикана од коронавирусот е неминовно, велат упатените, но истакнуваат дека далеку поповолно за нашата земја би било задолжување кај...

ММФ: Понатамошниот раст на минималната плата може да доведе до отпуштања

Меѓународниот монетарен фонд во најновиот извештај за состојбите со економијата во земјава, меѓу другото, предупреди и на ризици и непосакувани ефекти по одлуката на...