31.8 C
Skopje
24.6.2021 - 13:18

Ознака: Митко Р. Јовановски

Македонци, шта радите, бре!?

Зад големата претстава што се одвива во непосредното соседство на Македонија, на малата сцена во Србија се одвива и нешто што за македонската публика...

„Синиот воз“ на Трамп

Во политичкиот жаргон возот се користи за сликовито прикажување на состојба од која нема излез. Двајцата балкански лидери ги напишаа на бел лист хартија...

Балкан-филм од Б-продукција

Од досегашното искуство со функционирањето на ЦЕФТА, и оваа најнова промоција на малиот шенген изгледа како филмска фикција. Постојат голем број примери кога со...

Подгреана бриселска чорба

Емануел Макрон, како добар познавач на „француската кујна“, им приреди изненадување за балканските гости. Со неговото вето за доделување датум за Македонија и Албанија,...

Рамуш, Мурто и Курти

Тесната победа на Албин Курти беше проследена со воздржани коментари од меѓународната заедница, која се обиде да ѝ даде предност на „посветлата“ страна од...

Горе-долу со граничните рампи

За балканските народи, кои со години и децении се обидуваат да ја остварат својата целосна државност, границите се доживуваат како нешто свето. Наместо да...

Избрусено минато и замаглена сегашност и иднина

Последните денови сме сведоци на ново продолжение од серијалот за новото „читање“ и прочистување на историјата на Балканот. Но овој пат тоа се прави...

Контролирана хуманитарна криза

Длабоките разлики меѓу Белград и Приштина се пренесуваат и на помладите генерации, кои се залагаат за толеранција и решение, но сепак нивните размислувања за...

Нова вербална војна во замрзнатиот косовски конфликт

За тоа како влијае новата вербална војна меѓу Белград и Приштина покажува и анкетата на која граѓаните на Србија повеќе веруваат во концептот на...

Споменик за Балканецот со патничка торба

За граѓаните од многу држави не е чудно да се градат споменици по секоја војна. На Балканот, мора да признаеме, војни и гробови на...