Ознака: мир

Папата од Ирак со апел за толеранција и братство меѓу народот

Папата Франциско за време на неговата прва папска посета во Ирак испрати апел за толеранција и братство меѓу народите. Тој замоли Ирачаните да ги почитуваат...

Мирисот на мир

Полека, но сигурно, стануваме затвореници на стравот и разделени во семејни „самици“ или просто во сам(и)ци. Слабее и општествениот коректив на смеата и хуморот...

Инвестирање во феминистичкиот мир

За време на пандемијата на ковид-19, јавниот живот во поголемиот дел од светот беше во голема мера запрен. За две милијарди лица што живеат...

Папата Франциск повика на мир меѓу Ерменија и Азербејџан

Папата Франциско денеска апелираше до Ерменија и Азербејџан да ги решат „нивните недоразбирања“ преку преговори по конфликтот за отцепениот регион Нагорно-Карабах. - Се молам за...

Меркел ги повика во Берлин светските сили на самит за Либија

Германската канцеларка Ангела Меркел денеска ги повика светските сили во недела на самит во Берлин, каде ќе разговараат за напорите за постигнување мир во...

САД се подготвени да го поддржат мирот со сите оние што...

АМЕРИКАНСКАТА АМБАСАДА ЗА „НОВА МАКЕДОНИЈА“ Воениот судир меѓу Иран и САД може да има колосални регионални, но и светски последици. Поради клучната геополитичка и безбедносна...

Решавањето на македонското прашање е решение за мир на Балканот и...

Тони Менкиноски, правен застапник на Македонците во Бугарија Г. Менкиноски, заменик-премиерот и министер за одбрана на Република Бугарија, г. Красимир Каракачанов, поведе кривична постапка против...

Градежната бучава им го одзема мирот на граѓаните

Граничните вредности за дозволено ниво на бучава во станбен простор изнесува 35 децибели. Доколку има надминување на оваа вредност, граѓаните можат да пријават во...

Економскиот развој е клучен за мир на Блискиот Исток?

Сега откако администрацијата на Трамп понуди план за економски развој и реформи на палестинските територии, на сите им се јасни опортунитетните трошоци од одржувањето...

За едно обновување на Европа

Европскиот парламент треба да добие моќ да ги споделува одлуките со владите во клучните области, како што се фискалната политика, повеќегодишниот буџет или воспоставувањето...