21 C
Skopje
20.9.2018 - 13:17

Ознака: министерство за финансии

Осум милиони евра на располагање на општините за инфраструктурни проекти

Општините од денеска ќе можат да аплицираат со нови капитални проекти за осум милиони евра средства преку Проектот за подобрување на општинските услуги. Министерството...

ИФЦ најавува поголема поддршка за Македонија

Поддршка на приватниот сектор, подобрено снабдување со електрична енергија и олеснет пристап до финансии за микро, мали и средни компании се трите области во кои...

МФ: Фирмите за седум месеци добија 12,7 милијарди денари поврат на...

Повратот на ДДВ за фирмите во првите седум месеци од годинава изнесува 12,7 милијарди денари (206,4 милиони евра), што е е за 24 отсто...

Сет закони од Министерство за финансии со директни поволности за граѓаните...

Министерството за финансии изготви или стави во примена осум закони кои нудат директни поволности за граѓаните и фирмите. Граѓаните повторно можат да поднесуваат барања за...

Помали акцизи за малите произведувачи на алкохол

Се намалуваат акцизите за малите произведувачи на алкохол, со новиот Предлог закон за акцизи, што го подготви Министерството за финансии, а кој е усогласен...

Намален јавниот долг на државата

Светската банка забележа дека Македонија за краток период има исклучителен напредок во управувањето со јавниот долг, соопшти Министерството за финансии. Во објавата за напредокот во...

МФ: Воведување краудфандинг за поголем пристап до капитал за малите и...

Примена на краудфандинг во Македонија, односно концепт на прибирање средства од поголем број инвеститори за финансирање компании, ќе придонесе за поголем и полесен пристап...

МФ: ЕУ ја поздрави подобрената фискална транспарентност

Советот на министри за надворешни работи на земјите членки на Европската Унија го поздравува видливото подобрување во управувањето со јавните финансии и фискалната транспарентност,...

Европска комисија: Македонската економија е на вистински пат

Според Извештајот на Европската комисија Македонија бележи најголем напредок во исполнувањето насоките на ЕУ во Програмата за економски реформи во споредба со земјите од...

Тевдовски во Софија на Конференција „Еднаквоста е важна“

Министерот за финансии, Драган Тевдовски денеска се обрати на конференцијата „Еднаквоста е важна“ во организација на фондацијата “Фридрих Еберт“ (ФЕС), што претходи на Самитот ЕУ-...