Ознака: Министерство за труд и социјална политика

Шахпаска: Се работи на зголемување на капацитетите во градинките

Интензивно се работи на зголемување на капацитетите во градинките, преку изградба на нови градинки по најсовремени стандарди, но и проширување на постоечките објекти, истакна...

МТСП: Да се лимитира бројот на вработени, да не се одржуваат...

Министерството за труд и социјална политика ги повикува компаниите да се придружуваат до препораките за организација на работењето затоа што заштитата на здравјето на...

Непочитувањето на препораката за отсуство на родител да се пријави во...

Министерството за труд и социјална политика соопшти дека секое непочитување на препораката за ослободување од работа на еден од родителите на деца до 10...

МТСП: Градинките и дневните центри прекинуваат со работа, бремените жени и...

Министерството за труд и социјална политика, во согласност со заклучоците, мерките и препораките на Владата, ја известува јавноста дека следните 14 дена ќе биде...

МТСП: 2.631 лице се стекнаа со социјална пензија

Од почетокот на спроведувањето на социјалната реформа, досега 2.631 лице се стекнале со правото на користење на социјална пензија предвидена со законската регулатива за...

МТСП подготвува Ресурсен центар за креирање на родово одговорни политики и...

Владина делегација присуствуваше на тридневна студиска програма за родово одговорно буџетирање во Мароко. Целта на студиската посета беше запознавање со меѓународно признати добри практики...

Новите социјални мерки ќе ја намалат стапката на сиромаштија

Зголемување на износот на социјалната парична помош односно воспоставување на гарантиран минимален доход, јакнење на капацитетите на центрите за социјална работа, развој на социјални...

Сексуална експлоатација, доминатна форма на трговија со луѓе во Македонија (Видео)

Доминантна форма на трговија со луѓе во Македонија е сексуалната експлоатација, но постојат и случаи на принудна работа и принудни малолетнички бракови. Во текот...

МЗ ќе обезбеди здравствена заштита за граѓаните во руралните средини

Министерството за здравство во соработка со Министерството за труд и социјална политика разработува модел што треба да обезбеди здравствена заштита за граѓаните во руралните...

Се зголемува посебниот додаток за лица со посебни потреби

Владата на денешната седница донесе одлука за зголемување на висината на правото на посебен додаток за дете со специфични потреби коешто има пречки во...