-4.2 C
Skopje
19.1.2022 - 8:52

Ознака: министерство за култура

Преговорите за колективниот договор продолжуваат в понеделник

Не е точно дека е прекината работата на работната група за потпишување на колективниот договор, туку во изминатите денови подгрупите работат на детална анализа...

Министерството за култура ги поддржува барањата на вработените

Министерството за култура ги поддржува вработените во културата за остварување на нивните барања и посветено, заедно со сите чинители во културата и со претставниците...

Се бара укинување на националните пензии за доајените на културата

Министерството за култура предложи да се укинат надоместоците за пензии на доајените на културата и титулата амбасадор на култура, во нов предлог-закон за остварување...

Министерството за култура отвотено за барањата на синдикатот на културни работници

Од министерството за култура велат дека во неодамнешниот процес на нивелација на платите во сферата на културата, учество земале сите релевантни фактори меѓу кои...

Повисоки плати за 2.899 лица вработени во културата

На денешната седница Владата ја усвои информацијата за нивелација на платите на вработените во институциите од областа на културата по дејности во согласност со...

Министерот за култура Адеми се повлече од функцијата

Министерот за култура Асаф Адеми поднесе оставка од функцијата на прес-конференција во партиското седиште на „Алтернатива“. Адеми донел ваква одлука поради здравствени причини и во...

Порамнување на платите во културата по завршување на изборите

Министерството за култура соопшти дека направило анализа на потребните средства за порамнување на платите на вработените во установите од областа на културата по дејности,...

Конечни резултати од годишните конкурси за поддршка на проекти од културата

Министерството за култура соопшти дека на својата веб-страница ги објави финалните резултати од годишните конкурси за поддршка на проекти од национален интерес во културата...

Министерство за култура: Ќе се менува начинот на финансирање на проектите

До донесување на новиот закон за остварување на јавниот интерес во културата веднаш да се пристапи кон промена и дополнување на постојниот закон за...

Од музичките фестивали, нова одлука само за „Златно славејче“

Комисиите за драмска дејност и за визуелни уметности, архитектура и дизајн го завршиле преразгледувањето на одбиените апликации и остануваат на истиот став во однос...