Ознака: минималец

Минималната плата го помина првиот собраниски филтер

Со 101 глас „за“ и без ниту еден „воздржан“ или „против“, предлог-измените за минимална плата го поминаа првото гласање на пленарната собраниска седница. Со...

Нископродуктивните дејности осудени на минималец

Неопходни се инвестиции во знаење и во технологија, кои ќе овозможат поголема заработка за компаниите, а со тоа и повисоки плати за работниците, објаснуваат...

Газди злоупотребиле милиони од државата, не им исплатиле ни денар на...

Управата за јавни приходи откри милиони евра злоупотреби со државната помош за исплата на минималец од 14.500 денари. Дел од сопствениците на компании во Скопје,...

Европскиот и македонскиот минималец како небо и земја

Токму ваквите согледувања и огромни разлики во економската развиеност на државите укажуваат на потребата од итни промени во економските политики во Македонија, во насока...

Како се рефлектираат буџетарите и минималецот врз продуктивноста

Првите предупредувања пристигнаа од Светска банка, од каде што укажаа дека властите во земјава треба да внимаваат со зголемувањата на платите во јавниот сектор,...

Минималецот ќе порасне на 14.500 денари

Постигнат е договор со бизнис-заедницата и синдикатите за пораст на минималната плата на 14.500 денари, објави на владина седница премиерот Зоран Заев. Тој истакна дека...

Парите во плик го тенчат минималецот

Истражувањата покажаа дека многумина од вработените што добиваат минимална плата добиваат и дел од платата во плик, што укажува дека кај нив има простор...

Минималецот ги брка работниците

Има огромна одбивност од работниците кон нископлатените работни позиции, особено во трудоинтензивните дејности, како што се текстилната, преработувачката и кожарската индустрија, што и не...

Зголемувањето на минималецот ќе влијае негативно врз Македонија

Ако со политичка одлука минималната плата се зголеми многу повисоко од порастот на продуктивноста, ќе добиеме уште поголема уравниловка и ќе се намали продуктивноста...

Германија го крева минималецот на 9,19 евра

Германската влада денеска донесе одлука за подигање на минималната сатница од почетокот на следната година на 9,19 евра, а министерот за финансии Олаф Шолц...