Ознака: минато

Иднината на нашето минато

Единствено нешто што ни е загарантирано е минатото, тоа е она што е единствено извесно. И како такво тоа е предзнак на иднината! Затоа...

Еден поглед кон минатото, заради сегашноста и иднината

Токму 1934 е година на распуштање на михајловистичката ВМРО и на укинувањето на нејзините организациски структури во Петричкиот округ. Поделбите не беа само борба...

Извршувањето работни обврски со физичко присуство веќе е минато?

Светски искуства со феноменот „работа од дома“ Информациите од Франкфурт, Сингапур и од Хонгконг покажуваат дека рестрикциите ги променија навиките на луѓето и создадоа нови...

Национално ребрендирање: иднина без минато

Мора да признаам дека оваа политичка вежба за национално ребрендирање отиде предалеку. Лидерот на најголемата опозициска партија во Македонија неодамна повика на предупредувачки протест...

Меѓународен симпозиум за културно-историското минато на Кратово и Кратовско

„Културно-историското минато на Кратово и Кратовско“ е насловен Меѓународниот симпозиум што се одржа вчера во Кратово, а на кој присуствуваа голем број гости од...

Ќулавковa: Ако се откажеме од нашето минато, ќе оставиме пат за...

Ако се откажеме од нашето минато, не само што ќе бидеме без корени, ќе оставиме пат за Бугарија да каже дека сме бугарско малцинство...

Невозможно е да се живее заедно на земјата за која секој...

Ерменците и Азербејџанците во Нагорно-Карабах коегзистираа за време на Советскиот Сојуз. Но, конфликтот околу територијата експлодираше кон крајот на 80-тите години на минатиот век,...

Балканските држави со различни погледи кон минатото и иднината

Тоа што за едни е помирување, за други е понижување Меѓу балканските народи има различни погледи на историјата. Како најкарактеристични се издвојуваат и недоразбирањата меѓу...

Фудбалски судија со блескаво минато

Покрај фудбалска, Попев изгради и една извонредна судиска кариера. Како делител на правдата со знакот на ФИФА судеше на две ЕП за фудбалери до...

Новинарски јубилеи доказ за спој на минатото и иднината

Драги Аргировски Во штотуку изминатата година се одбележаа два значајни јубилеи од областа на информирањето: 75 години од објавувањето на првиот број на најстариот македонски...