Ознака: микеланџело

Прстот на Микеланџело

На Денот на сесловенските просветители доживеавме чудо, бевме допрени од Божјиот прст, се радуваа и небото и земјата. Се радуваат сите кога браќата Македонци...

Откриен најраниот сочуван цртеж на Микеланџело

Британскиот историчар на уметност Тимоти Клифорд го идентификуваше најраниот сочуван цртеж на големиот ренесансен уметник Микеланџело Буонароти. Цртежот е направен со молив и тинта,...

Вилата на Микеланџело се продава за 7,5 милиони евра

Вилата која му припаѓала на славниот фирентински уметник Микеланџело Буонароти се продава 7,5 милиони евра. Таа се наоѓа во областа Кијанти, Тоскана, и се простира...