Ознака: мигрантите

Маката на мигрантите платена со крвави пари

Шверцот на мигранти секогаш бил атрактивен за криминалците и криминалните групи и организации. Истото тоа се случува и во Македонија. Многумина се обидуваат да...

Со суперсонични звучни топови и дронови против мигрантите

Како што пополека си заминува пандемијата од Европа така постепено и земјите од еврозоната се подготвуваат за спречување на можните мигрантски бранови што би...

Битката со пандемијата ги вклучува и мигрантите и бегалците

Проблемот со мигрантите на Балканот повторно станува жешка тема, откога Грција информира дека корона-вирусот со голема брзина се шири во камповите каде што се...

Мигрантите заглавени на ничија земја

Во Босна и Херцеговина владее напната атмосфера поради присуството на десет илјади мигранти, кои со денови чекаат да ја преминат границата со Хрватска. Локалното...

Огради и „организиран“ транспорт за мигрантите!

Проблемот со мигрантите на Балканот повторно станува главна тема со поставувањето на жичената ограда од Србија кон границата со Македонија Сместувањето и третманот на мигрантите...

Мигрантите во мрежата на балканските трговци со луѓе

Земјите од регионот недоволно се залагаат за исполнување на минималните стандарди за спречување на трговијата со луѓе, се наведува во извештајот на Стејт департментот Пандемијата...

Додик: Херметичко затворање на границите за мигрантите

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Република Српска е заинтересирана за херметичко затворање на границата за мигрантите и нивна итна депортација од Босна и Херцеговина, порача Милорад Додик,...

Балкан – до короната и по неа!

И во ова време, кога требаше да се манифестира заедничка солидарност, дојде до израз оној наш балкански менталитет. Многумина видоа шанса да остварат некој...

Не се соочуваме со „бегалска криза“, туку со миграциска константа

Ако во миграцијата воопшто постои некакво правило, тоа гласи дека „еднаш почнат миграциски бран, перманентно го индуцира својот сопствен тек“. Имено, според Мајрон Вејнер,...

Дополнителни мерки за заштита од мигрантите

Босна и Херцеговина Соочени со нарушената безбедносна состојба поради присуството на мигрантите во населените места, Владата на Унско-санскиот кантон одржа вонредна седница на која е...