-0.4 C
Skopje
19.11.2018 - 19:12

Ознака: меѓународно право

Со викање и со сила не се брише меѓународното право

Токму меѓународното право го дефинира и правото на самоопределување, кое е загарантирано за секоја држава, вклучувајќи и за Република Македонија, и во согласност со...

Бришење патос со меѓународното право

Што е со меѓународните норми во врска со употребата на вооружена сила од страна на една нација против друга? Овие норми се многу релевантни,...

И мирот и војната се врамени со меѓународното право

Повелбата на ОН ги забранува „заканата или употребата на сила против територијалниот интегритет или политичката независност на која било држава“. Овој најважен меѓународен закон...