Ознака: меѓународното

Меѓународното јавно право не смее да биде жртвувано

Несомнено, Меѓународниот суд на правдата во постапувањето по тужбата поднесена од страна на Украина против Русија се изјасни во исклучително краток временски рок, наредувајќи...

Кина цврсто ги отфрла едностраните санкции што немаат основа во меѓународното...

Во однос на прашањето за Украина, Кина продолжува да го олеснува дијалогот за мир. Ги охрабруваме Русија и Украина да имаат директни преговори. Ние,...

Се враќа ли меѓународното право на голема врата, вклучувајќи и за...

Здружениот одговор во резолуцијата за осуда на руската инвазија во Украина е силна порака дека ОН се решени да се вратат на постулатите наведени...

Меѓународното право и конфликтот во Украина

Многу лидери во своите изјави во врска со кризата се повикаа токму на меѓународното право, што укажува на неговата важност како референтна точка и...

Меѓународното право и принципите на меѓународниот поредок заснован на правила се...

Војната на претседателот Путин против Украина – слободна, независна и суверена држава – оди против сѐ што ни е суштински важно: меѓународното право и...

И Македонија има право на меѓународното право

Гледано од македонска перспектива, не може да се пренебрегне чувството за неправеден третман на Македонија од меѓународната заедница од аспект на меѓународното право. Од...

Кој е во право, а кој во криво според меѓународното право

Она што во моментот се случува во Украина е потврда дека меѓународното право се третира како „растеглива материја“ што секој може да ја обликува...

А кој да ја дисциплинира ЕУ кога ги прекршува сопствените принципи...

Последната одлука на Европскиот суд на правдата, со отфрлањето на тужбите на Полска и Унгарија, на своевиден начин сосема парадоксално ја нагласи селективноста на...

Меѓународното право – наше најмоќно оружје

Самиот прием на претставниците од македонските здруженија од Бугарија кај претседателот Пендаровски испраќа порака за нивна поддршка, но и преземање обврска од претседателот да...

Аргументите на силата ја убиваат силата на аргументите на меѓународното право

За голема жал, во светот изминативе декади меѓународното право често беше заобиколувано, а во низа ситуации и флагрантно прекршувано. Поновата историја сведочи дека во...