Ознака: мешовита комисија

Чепреганов повика на прекинување на разговорите на мешовитата комисија за историски...

Обединување и прекин на разговорите на мешовитата комисија, побараа историчарите на научната конференција по повод 150 години од раѓањето на Гоце Делчев. За историчарот Тодор...

Бугарите се обединети за македонската кауза, не може лесно да се...

Над 86 отсто од Бугарите се обединети околу идејата дека не можат да се откажат од историските корени и историскиот идентитет. Оваа идеја ја...

Мешовитата комисија ќе разговара за Гоце Делчев и за учебниците

Учебниците за седмо одделение и прашањето за ликот и делото на Гоце Делчев се очекува да бидат ставени „на маса“, на состаноците на мешовитата...

Ѓоргиев: Има простор за подобрување и во македонските и во бугарските...

Би бил задоволен ако работата на Комисијата резултира со нови учебници по историја, не затоа што тоа го бара Бугарија, туку затоа што навистина...

ВМРО-Народна партија: Дискусијата на заедничката комисија за историски прашања добива комичен...

ВМРО-Народна партија со внимание ја следи работата на заедничката Комисијата за историски прашања и жали што не се изнаоѓа решение кое ќе ги задоволи...

Мешовитата комисија продолжува да расправа за средновековниот и раноосманлискиот период

Македонско-бугарската Мешовита комисија за историски и образовни прашања и денеска ќе расправа за средновековниот и раноосманлискиот период, по состанокот одржан во текот на вчерашниот...

Радев: Не може да се прават компромиси со историјата и со...

Не може да се прават компромиси со историјата и јазикот, порача бугарскиот претседател, Румен Радев, пренесе БГНЕС. - Луѓето од бугарско-македонската комисија се професионалци, тие...

Мешовитата комисија ќе одржи средба за надминување на историографските спорови

Прашања и теми во насока на надминување на историографските спорови, но и прашања што во изминатиот период претставуваа пречка во работата на Комисијата, ќе...