Ознака: мед

Петнаесет години МЕД ја чува популацијата на Голем Град

Cвежиот воздух, недопрената природна убавина и разновидниот див свет имаа лековито дејство врз нас додека снимавме на терен, објаснува режисерот и монтажер Џорџ Стамкоски „Голем...

Училишен мед за сладок почеток на учебната година

Новата учебна година со подарок за сите ученици и наставници во средното училиште СУГС „Браќа Миладиновци“ Во присуство на директорт на Фондот за иновации и...

Кампања за прогласување на Малешево за заштитен предел

Министерството за животна средина и просторно планирање, во соработка со Македонското еколошко друштво (МЕД), јавното претпријатие „Национални шуми“ и општините Берово и Пехчево, почнува...

Сладок мед

Низ страниците на македонската литература за деца: „Јаготки“ од Цане Андреевски Тоа дете живееше во еден голем град. Можеби некому му раскажувало што му се...

Јеменските пчелари ѝ пркосат на војната за производство на „течното злато“

Во Јемен, медот што се прави од цветовите на дрвото сидар, познато на Блискиот Исток и како дрво „џуџубе“, се негува како симбол на...

Со соодветно насочени субвенции до поголемо производство на мед

Едно од клучните прашања што се наметнува последниве години е како производството на мед да стане попродуктивен и попрофитабилен сектор. Искусните пчелари укажуваат дека...

Морков и стап или мед и млеко?

Според Клоди Стајнер, американски психолог, интелегенцијата, особено емоционалната интелигенција, која е примордијална, на хомосапиенсот му служи главно за да ги натера другите од својот...

Продавав мед за да преживеам, што ме соочи со тужба од...

Четири месеци по воведувањето на карантинот, Јохана Агурто, професорка од Чиле која останала без работа, се соочила со тешка, но храбра одлука. Додека таа...

Европските пчелари бараат заштита од евтиниот увоз на мед

Европските пчелари бараат итен акциски план на ЕУ за да се спаси секторот поради падот на производството и порастот на евтиниот увозен мед Производителите на...

Девет изненадувачки здравствени придобивки од медот

Уште од античко време, медот се користи и како храна и во медицински цели. Има голем број растителни состојки и многу здравствени придобивки. Медот...