Ознака: медицина

Лажни совети за коронавирусот што треба да се игнорираат

Бројот на заболени од коронавирус расте ширум светот, а лек сѐ уште нема. Сепак, тоа не беше пречка бројни здравствени совети да се шират...

Излезе од печат учебник за студенти по медицина

Во издание на „Бата прес“ излезе од печат делото „Акушерство - учебник наменет за студенти по општа медицина, специјализанти по гинекологија и акушери“ од...

Постигнат договор со кофинансираните специјализанти

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, вчера и денеска оствари средби со приватните специјализанти доктори на медицина од конкурсот во 2019 година и...

Тројца добитници на Нобелова награда за медицина

Научниците Вилијам Келин, Питер Ретклиф и Грег Семенза ја добија Нобеловата награда за медицина во 2019 година за откривање „како клетките се чувствуваат и...

Хрватска има недостиг од медицински персонал

Во Хрватска има 62 болници и голем дел од нив се соочуваат со недостиг на персонал. Во моментов, во регистарот на медицински сестри има...

Смртноста од рак намалена во САД

Според најновото истражување на Американското онколошко здружение, смртноста од рак во САД во последните 25 години се намалила за 27 отсто. Во 1991 година...

Десетминутниот тест го менува начинот на откривање на рак

Научниците од австралискиот универзитет во Квинсленд развија универзален тест за откривање траги од рак во крвотокот на пациентите. Брзиот и евтин тест користи течност...

Поголема сигурност за студентите по медицина

Македонските доктори си заминуваат од државата и поради ниските плати, но и поради тоа што ние студентите сме демотивирани уште во текот на студиите,...