Ознака: медиуми

Тајни политички преговори за слобода на медиумите!

Слободата на медиумите е тема да третата тркалезна маса на претставниците на власта и делот од опозицијата, закажана за 19 август, која е во...

Справувањето со лажните вести заедничко за Македонија и Русија

Водечките руски медиуми и Министерството за надворешни работи на Руската Федерација ги отворија своите врати и беа домаќини на новинари од осум држави во...

И книгите настрадаа во борбата против Ѓулен

Турската влада нареди спалување на 300 илјади книги, за кои тврди дека се поврзани со Фетулах Ѓулен, муслиманскиот свештеник обвинет за државниот удар во...

Триумфот на лагата

А кога општеството ќе го загуби своето длабоко, древно упориште, она невидливо, но есенцијално што му ги дава силата и смислата, кога ќе се...

Како валканата кампања на Епстајн ја сочува неговата маска

Џефри Епстајн своевремено покрена медиумска кампања во надеж дека ќе ја сочува својата репутација, откако беше пуштен од затвор по склучената спогодба со обвинителството...

Да ги откочиме реформите во медиумите

Како и да е, веќе и на оние на кои досега ништо не им беше јасно, деновиве, по дневнополитичката кавга помеѓу двете најголеми партии,...

Како да се врати довербата во медиумите

Во ерата на широкиот пристап до информации, вистинити или не, луѓето од сите возрасти мора да си ја подобрат медиумската писменост. Но тоа не...

Македонските лажни вести уште провејуваат низ Западот

Вообичаениот работен ден за авторот на лажни вести се чини како секојдневна работа во канцеларија. Секое утро, Тамара ќе го вклучеше лаптопот за да...

Три свети начела за Македонија

Како што во христијанската религија се споменува светото тројство во името на Отецот, Синот и Светиот Дух, така за иднината и опстанокот на Македонија...

Колку новинари загинаа минатата година во име на вистината?

Според Меѓународната федерација за новинари, околу 96 новинари ширум светот загинаа минатата година вршејќи ја својата работа, пренесува „Би-би-си“. Оваа бројка е поголема од бројот...