Ознака: ману

Ефектот на пеперутката и нарцизмот на малите разлики

Во празничниот двоброј на „Нова Македонија“ прочитајте ја анализата на Љупчо Коцарев, претседател на МАНУ Претседателот на МАНУ, Љупчо Коцарев, пишува за два термина: „ефектот...

Кој се плаши од МАНУ и од Резолуцијата

Резолуцијата е дел од заедничкиот меморандум на МАНУ, МПЦ-ОА и Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“. Ако се гледа стриктно, ниту една од овие институции...

Професорот Димовски смета дека со вирусот ќе се бориме најмалку уште...

Професорот Александар Димовски кој ја води истражувачката лабораторија во МАНУ, по влегувањето на делта-сојот во земјава, вели дека со коронавирусот ќе се справуваме сигурно...

Исти, ем различни

УТРЕ ВО „НОВА МАКЕДОНИЈА“ АНАЛИЗА НА ЉУПЧО КОЦАРЕВ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА МАНУ Во својата анализа, претседателот на МАНУ се осврнува на последните случувања и на рефлексиите од...

Други ќе печалат, ние ќе губиме – зборовите на Мисирков актуелни...

Научен собир во МАНУ посветен на Крсте П. Мисирков Излагањата на научниот собир во МАНУ беа израз на современата македонска научна мисла, која се стреми...

Утре во печатеното издание на „Нова Македонија“ читајте ексклузивна анализа на...

Осврнувајќи се на длабоката криза во македонското општество, која според академик Коцарев по својата жестина и големина достигнува немерливи размери, тој овој пат се...

За планетата Земја, пандемијата на ковид-19 и Македонија

Утре во „Нова Македонија“ академик Љупчо Коцарев, претседател на МАНУ Академик Коцарев се осврнува на спрегата помеѓу справувањето со пандемијата и владеењето во Македонија. Академик...

Во утрешното викенд-издание на „Нова Македонија“ читајте ексклузивна анализа на Љупчо...

Постисторијата на Македонија во четири чекори Утре во печатеното викенд-издание на „Нова Македонија“ читајте ексклузивна анализа на Љупчо Коцарев, претседател на МАНУ. Овој пат тој...

Македонскиот јазик е татковина на Македонците

Претседателот на МАНУ, Љупчо Коцарев, ексклузивно за „Нова Македонија“ Дебатата во јавноста предизвикана од предупредувањата на претседателот на МАНУ, Љупчо Коцарев, за преземање активности за...

Коцарев: Катедрите за македонскиот јазик и македонска книжевност се нашиот дом

Годината 2021 е година во чест на Блаже Конески. Немав среќа да го знам него лично, но сите, што го познаваа него, ми зборуваат...