Ознака: ману

И предците и иднината нѐ обврзуваат за Македонија

ИНТЕРВЈУ СО ЉУПЧО КОЦАРЕВ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА МАНУ Неодамна ја објавивте вашата книга, насловена „За македонските работи“. Самиот наслов несомнено реферира на онаа книга од 1903...

Чествувањето на Конески е чествување на кодот на нашата држава, нација...

Чествувањето на Блаже Конески е чествување на кодот на нашата држава и нација, кодот на нашиот бит и нашиот идентитет, беше посочено на денешниот...

J’accuse!

УТРЕ: АНАЛИЗА НА ЉУПЧО КОЦАРЕВ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА МАНУ Во својата најнова анализа, со впечатлив наслов „Обвинувам“, академик Коцарев, во духот на писмото на Емил Зола,...

Македонскиот дел од пеколот и од рајот: како понатаму?

УТРЕ ВО „НОВА МАКЕДОНИЈА“: АНАЛИЗА НА ЉУПЧО КОЦАРЕВ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА МАНУ „Македонија е навистина уморна од битки за власт и од постојани изборни кампањи на...

МАНУ упати повик за прифаќање на вакцинацијата против ковид-19

Одделението за медицински науки при Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) упати апел за прифаќање на вакцинацијата до јавноста, врз основа на научните...

Науката треба да го одреди концептот на современите општества

Деновите на руската наука во МАНУ, од 18 до 21 октомври, претставуваат своевиден континуитет на Деновите на рускиот јазик и култура, кои се одржаа...

Коцарев: Се надевам дека наскоро ќе ја обновиме долгогодишната соработка на...

Денови на руската наука во МАНУ Тргнувајќи од премисата дека „науката преставува вистински водич на цивилизацијата, животот, и успехот“, претседателот на МАНУ, Љупчо Коцарев денеска...

МАНУ и фанфарите на антимакедонизмот

Повторно се огласија фанфарите на македонскиот внатрешен антимакедонизам. Фанфарошката гарда облечена во цивил или во професорски одежди и овој пат продува силно во инструментите,...

Визии на претседателите за иднината на Македонија

На собирот свое видување за околностите и предизвиците во државата дадоа актуелниот претседател Стево Пендаровски, поранешните шефови на државата, Ѓорги Иванов и Бранко Црвенковски, како...

МАНУ и историчарите со јасна порака до политичарите

Најновите барања и отстапки што ги очекува Бугарија од Македонија и кои се однесуваат на ревидирање на историјата и бришење на квалификацијата „бугарски фашистички...