Ознака: ману

За планетата Земја, пандемијата на ковид-19 и Македонија

Утре во „Нова Македонија“ академик Љупчо Коцарев, претседател на МАНУ Академик Коцарев се осврнува на спрегата помеѓу справувањето со пандемијата и владеењето во Македонија. Академик...

Во утрешното викенд-издание на „Нова Македонија“ читајте ексклузивна анализа на Љупчо...

Постисторијата на Македонија во четири чекори Утре во печатеното викенд-издание на „Нова Македонија“ читајте ексклузивна анализа на Љупчо Коцарев, претседател на МАНУ. Овој пат тој...

Македонскиот јазик е татковина на Македонците

Претседателот на МАНУ, Љупчо Коцарев, ексклузивно за „Нова Македонија“ Дебатата во јавноста предизвикана од предупредувањата на претседателот на МАНУ, Љупчо Коцарев, за преземање активности за...

Коцарев: Катедрите за македонскиот јазик и македонска книжевност се нашиот дом

Годината 2021 е година во чест на Блаже Конески. Немав среќа да го знам него лично, но сите, што го познаваа него, ми зборуваат...

Предизвиците на МАНУ и на земјава во претстојниот период, а пред...

Претседателoт на МАНУ, Љупчо Коцарев, вчера во своето обраќање на годишното собрание на МАНУ, се осврна на клучните предизвици со кои се соочуваме, нудејќи...

Камбовски: Треба да се вклучи листа на задолжителни предмети

Академик Владо Камбовски на денешната дебата за реформата на основното образование ја поздрави идејата за вклучување на МАНУ во расправата, како највисока научна и...

Мутираниот коронавирус не е присутен во Македонија

Мутацијата на коронавирусот која е регистрирана во Велика Британија не е присутна во Македонија, покажала анализата во лабораторијата на МАНУ. Ова го соопшти денес...

Реформите во образованието се неопходни ако сакаме подобри резултати

Царовска на средба со МАНУ Министерството за образование и наука, Бирото за развој на образованието и членовите на работната група денес ги продолжуваат дебатите за...

Претседателот на МАНУ: Единствена цел на реформите е да се избрише...

Претседателот на МАНУ, академик Љупчо Коцарев во текот на гостувањето во емисијата „Што не е јасно“ на телевизија Алфа, меѓу останатото истакна дека реформите...

Реакција на членови на ОЛЛН – МАНУ во врска со предметот...

Во однос на последните најави за реформи во образованите, со реакција излегоа членовите на ОЛЛН -МАНУ, меѓу кои академик Катица Ќулавкова, академик Зузана Тополињска,...