Ознака: манастир

Манастирот„ Пресвета Богородица Пречиста“ утре ќе одбележи 10 години од прогласувањето...

Утре манастирот „Пресвета Богородица Пречиста“ крај Кичево, ќе го одбележи големиот верски празник Илинден а воедно ќе ја одбелеи и 10-годишнината од прогласување за...

Обемно истражување на питорескна сторија на Топличкиот манастир

Студијата „Црквата ‘Свети Никола’ во Топличкиот манастир“ ќе претставува пример за сите други современи научни трудови од областа на византиските студии Книгата „Црквата ‘Свети Никола’...

„Божиќна серенада“ – традиционален подарок од Бигорскиот манастир

Видеозаписот за ,,Божиќна серенада“, како шести по ред традиционален божиќен подарок од Бигорскиот манастир и Бадникови поворки, беше премиерно прикажан на големиот христијански празник...

„Вообичаените чуда“ на Свети Наум

Наследството за Наум Охридски меѓу сведоштвата и преданијата Легендите и преданијата за Св. Наум, сепак не се плод на некоја проста игра и измислица, туку...

Поголем од милениумот

Бигорски е нашиот победник над времето и над вековите, наша гордост што трае, зашто, од љубовта кон него и од љубовта од него, израснал...

Духовните вредности на Бигорскиот манастир закитени со Орден за заслуги

Илјада години живот на бигорскиот манастир „Свети Јован Крстител“ не е само сведоштво на монашката светлина туку е континуитет на црковниот живот во Македонија,...

За викендот најавени нови литии

ЦРНА ГОРА Градежните машини на инспекцијата на Црна Гора вчера го урнаа објектот во изградба во манастирот „Свети Василиј“ кај Улцињ. Акцијата за уривање беше...

Пат до планинскиот бисер, манастирот „Св. Никола“

Прилеп Манастирот „Св. Никола“ во Прилеп конечно стана подостапен за посетителите, откако до него е изграден нов пат. Патот од селото Волково, преку населеното место...

Доброволци од Кичево го средија манастирскиот двор во „Свети Ѓорѓија“

Поголема група доброволци од Кичево, беа вклучени во косидбата за средување на манастирскиот двор во „Свети Ѓорѓија“ во близина на село Кнежино, Кичевско. Доброволците...

Ќе се гради пристапен пат до манастирот „Свети Јоаким Осоговски“

Проект за реконструкција на патната инфраструктура за пристапен пат до манастирот „Свети Јоаким Осоговски“ во селото Варовиште и проект за изградба на потпорни карпи...