10.8 C
Skopje
28.10.2021 - 14:31

Ознака: „Манаки“

„Северен пол“ на Марија Апчевска кој беше во официјална селекција на...

Овој викенд битолчани и сите љубители на филмската уметност ќе имаат можност да го гледаат во Битола филмот „Северен пол“ на Марија Апчевска во...

Снимателот на Ханеке ќе одржи работилница на „Манаки“ во Битола

Работилница со наслов „Систем за рефлектирачко филмско осветлување Бергер/Бартенбах“, изум на лауреатот на „златна камера 300“ за животно дело на „Браќа Манаки“, ќе се...

Пуштено во употреба новото кино „Манаки“

БИТОЛА Деновиве, со проекцијата на документарниот филм „Манаки - приказна во слики“, на Роберт Јанкулоски, во Битола свечено беше пуштено во употреба новото кино „Манаки“,...

Монографиjата „Манаки“ од Игор Старделов достапна онлаjн

Кинотеката на својата веб-страница продолжи да прикачува дел од своите изданија. Деновиве достапна за читателите е и монографијата „Манаки“ од авторот Игор Старделов, издание...

Битола – филмски град без кино

Покрај започнатото и недоизградено кино „Манаки“, кое се наоѓа во самиот центар на градот на Широк сокак, во Битола веќе со децении се заклучени...

Ѕвездите на „Манаки“ без кои не се може

Битола треба да го следи концептот на малите европски гратчиња што дишат со топлина, шарм и мир, но не ве оставаат рамнодушни. Како на...

Изгореа и плановите за доизградба на киното „Манаки“

Планот беше новото кино да го има изгледот на старото кино на браќата Милтон и Јанаки Манаки, кое беше изградено во 1923 година, а...