8.8 C
Skopje
17.10.2021 - 9:04

Ознака: малцинство

Жените и натаму се малцинство во војските

Жените одамна служеле војска во различни улоги. Сепак, зголемениот прием на жени во неадминистративните, борбени и лидерски улоги во текот на минатиот век ја...

Иницијатива за статус на малцинство во Австрија

Босна и Херцеговина Државјаните на Австрија со потекло од Босна и Херцеговина водат постапка за признавање на босанско национално малцинство, за да ги зачуваат своите...

Се унапредуваат правата на малцинствата на Македонците и на Хрватите

Се унапредуваат правата на Хрватите во Македонија и правата на Македонците во Хрватска. Сето ова како резултат на честите меѓувладини состаноци. Ова е заклучокот...

Договорот за добрососедство не влијаеше на заемното уважување и целосното почитување

Расизам и дискриминација во однос на македонското малцинство во Бугарија се констатирани во извештајот на мониторинг-комисијата на Парламентарното собрание на советот на Европа (ПССЕ)....

Проблемот „малцинство“

Волшебна работа е демократијата, онака како што ја сфаќаме денес, фабрикувана на Запад: секому му дава права. Но таа е и најконтрадикторно нешто: нејзиниот...

Ципрас ја предупреди Албанија да го почитува грчкото малцинство 

Грчкиот премиер Алексис Ципрас употреби остра реторика против албанската Влада, предупредувајќи ја администрацијата на премиерот Еди Рама дека перспективата на Албанија во ЕУ би...

Репортажа на Би-Би-Си: Невидливото малцинство во Грција

Со ратификување на договорот со новоименуваната Република Северна Македонија, Грција имплицитно го призна постоењето на македонскиот јазик и етничкото малцинство. Но, сепак, долги години...

Една изјава ги нарушува српско-бошњачките односи

Србија Изјавата на Сулејман Угљанин, еден од лидерите на бошњачката заедница, за тоа дека актуелните државни функционери на Србија не ги претставуваат и интересите на...