Ознака: Мала Преспа

Моќните алатки на македонските политичари

Повиците за дуел вообичаено се испраќаат во пресрет на изборите, но овој пат поради актуелностите поврзани со договорот од Мала Преспа, политичката сцена во...

Постои ли план Б доколку Грција не ја ратификува спогодбата

Ако пратениците во македонското собрание ги изгласаат уставните измени, нивното имплементирање, како што нагласи нашиот премиер Заев, ќе биде условено од изгласувањето на спогодбата...

Република Македонија и спогодбата од Мала Преспа главни теми на средбата...

За политичките аналитичари нема сомнение дека спогодбата од Мала Преспа ќе се најде на врвот на дневниот ред на денешната средба во Москва, помеѓу...

Програмите или условувањата како водилка во политиката

Наместо појдовната точка во политичкото функционирање и преговарање да биде во рамките на предизборните програми и ветувања на партиите, македонскиот начин на „демократско“ владеење...

Дали опозицијата го менува курсот

Дали најголемата опозициска партија ВМРО-ДПМНЕ ги менува својот курс, реторика и пристап кон решавање на актуелните политички прашања поврзани со спогодбата од Мала Преспа...

Комисиската историја и политичкиот притисок

Во македонската јавност и понатаму не стивнува впечатокот дека продуцирањето комисиска историја претставува своевиден политички диктат врз науката, кој нема да придонесе ниту за...

Ципрас: Преспанскиот договор е во корист на земјата

Договорот од Мала Преспа ќе го добие потребното мнозинство во грчкиот парламент, изјави премиерот на Грција, Алексис Ципрас, во интервју за грчката телевизија Алфа. -...

Безусловна ли е поддршката на пребегнатата осумка?

Паралелно со подготовките на нацрт-амандманите за уставните измени со кои во Уставот на Република Македонија би требало да се имплементираат одредбите од спогодбата во...

Пратенички аргументи и контрааргументи, епилогот неизвесен

Првиот ден од собраниската расправа за предложените уставни измени минува во дијаметрално спротивставени ставови на пратениците од мнозинството и од опозицијата, кои не отстапуваат...

Европа сугерира „балкански начин“ на решенија

Иако не постои прецизна дефиниција на поимот „балкански начин“, на неговото споменување вообичаено сите реагираат како на начин за постигнување на целта со заобиколување...