Ознака: Мала Преспа

Затворот и страдањата не го изгаснаа сонцето на Борис Мале

Борис Мале целиот свој живот го посвети на описменување на децата во Мала Преспа на мајчиниот македонски јазик, каде што уште во 1934 година...

Македонците од Албанија ја канат Европа да ги посети

Во Албанија формално има Закон за заштита на националните малцинства, но иако овој закон е донесен пред една година, сѐ уште не е стапен...

Пред финалната рунда, уште куп предизвици

И покрај манифестацијата на ентузијазам и брзањето на македонската владејачка гарнитура за конечно усвојување на спогодбата од Мала Преспа и префрлање на топката во...

Реформите во заложништво на договорот со Грција

Интензитетот на активностите, но и на емоциите поврзани со спроведувањето на уставните измени, беше причина во последниве месеци да се создаде доминантен впечаток во...

Законот изгласан, недоумиците остануваат

АМНЕСТИЈАТА ВО РАСЧЕКОР МЕЃУ ПРАВОТО И ПОЛИТИКАТА За Законот за амнестија, изгласан во Собранието, да стапи во сила e потребно тој да биде објавен во...

И амандманите се користат за собирање пaртиски поени

ПОЛИТИКАТА И ПАЗАРОТ - ТОЛКУ РАЗЛИЧНИ ИЛИ МОЖЕБИ СЛИЧНИ Започна третата и последна фаза од уставните измени, обврска што произлегува од спогодбата од Мала Преспа....

Зошто Американците ја прескокнуваат Грција

Странските дипломати целиот период ја заобиколуваат Атина, кон нивните политичари нема пораки за „историската важност“ на договорот, нема апели да го испочитуваат договореното, иако,...

Преспанскиот договор на тенок мраз во Грција

И додека Република Македонија ги изодува болните уставни промени за имплементација на спогодбата, судејќи според изјавите на грчките политички чинители, Атина бара начин како...

Карванот лае, а кучињата си врват

Втората страна на спогодбата од Мала Преспа го доодува патот на својата уставна голгота. Понижувањата на сметка на стекнатата државност и преостанатото човечко достоинство...

Старите сомневања и во новата верзија на амандманите

Задоволството на носителите на проектот за уставни измени и на нивните поддржувачи за напредувањето во фазите за имплементација на спогодбата од Мала Преспа во...