Ознака: Македонци

Индекс на безбедност: Идејата за Голема Албанија ги плаши Македонците, додека...

Општиот индекс на безбедност на Република Македонија е 3,07, оценка што покажува дека безбедноста сė уште е ранлива како резултат на проблемите со кои...

Во Македонија 40 проценти од слободното време се минува пред телевизор

Македонскиот граѓанин најголем дел или третина од времето во денот го поминува на спиење. Статистичките податоци покажуваат дека 36 проценти од времето го троши...

Старогрчкото писмо неприменливо за Македонците

Она што го знам е дека ова не се научници, туку трговски инсталации во научните институции, кои во спрега со инсталациите во политиката имаат...

Македонците не исчезнале од историјата

Светото име Македонија го носиме во континуитет веќе девет милениуми без прекин. Залудни се тврдењата на некои злобници, според кои ние сме Титова или...

Драга, ги смалив Македонците!

Амбасадорот во заминување ја испеа својата лебедова песна. Веројатно му останува уште да ја повлече рачката на референдумската гилотина, но пред тоа, горе од...

Македонци, Македончиња и Македончишта

А знаете ли што е македонољубец? Македонољубец е именка од машки род и го маркира оној што ја љуби Македонија. Тој најмногу служи за...

Сами се бришеме од Уставот дека сме Македонци

Има една народна поговорка: „Кој те удри? Сам. Те боли? Не.“ Така ние сами си го бришеме вековното име од Уставот. За тоа никој...

Зошто Македонците не се Словени

Славоскопјани, славобугари, славотитови-вардарци. За народ што тврди дека потекнува од големите говорници како Демостен и Аристотел, на нашите грчки пријатели многу им е тешко...

Македонците во Албанија никогаш не биле Бугари

Македонско друштво „Илинден“ со седиште во Тирана и огранокот за Голо Брдо, преку соопштение изрази жалење што официјална Софија се обидува да ги претстави...

Македонците во Албанија го одбележаа патронот на манастирот кај Елбасан

Во селото Шијон, кај албанскиот град Елбасан денес беше одбележан патронот на манастирот „Св. Јован Владимир“, каде што се верува дека пред векови започнала...