Ознака: Македонци

Македонците во Бугарија на семакедонска прослава во Мусомиште

ОМО „Илинден“-ПИРИН и останатите македонски организации во Бугарија оддржаа семакедонската прослава на Илинден во село Мусомиште, Гоцеделчевско. Беше отслужена панихида за загинатите за слободата...

Македонците од Албанија побараа Голо Брдо и Гора да бидат посебни...

Претседателот на македонското друштво „Сонце“, Васил Стерјовски и потпретседателот на македонското друштво „Мост“ Едмонд Османи, денеска од посебната собраниска комисија „За административно-територијална реформа во...

Протоколот не ги штити интересите на македонското малцинство, ниту на нацијата,...

Mакедонските организации во Бугарија реагираат за Протоколот меѓу Македонија и Бугарија потпишан на 17 јули 2022. Протоколот, велат, не е реципрочен, ниту е рамноправен. Не...

Кој ќе се осмели да ги брише Мисирков и Конески?

Во вчера објавениот текст напишав дека францускиот предлог повеќе е поле за натамошни кавги меѓу Македонија и Бугарија одошто некаков европски документ за помирување...

Францускиот предлог е поле за нови кавги – не е за...

Укажувања на последиците од Договорот за ЕУ Сите досегашни знаци укажуваат дека македонските власти, Владата, Собранието, претседателот на државата, ќе го прифатат таканаречениот француски предлог...

Над 100.000 Македонци го чуваат македонскиот јазик во Австралија

Без разлика на кој крај од светот живееме, ние сме Македонци, а јазикот е неизбришлив и најпрепознатлив национален белег. Тука треба да бидеме помогнати...

Што остана од СДСМ?

Најнапред да се послужам со една сликовита метафора. Таа гласи: Зоран Заев го доведе македонскиот народ до работ на пропаста. Димитар Ковачевски ќе направи...

Повторно Западот не нѐ запишува, а Истокот нѐ отпишува

Македонците во Русија ги чувствуваат западните санкции, но и контрамерките на Кремљ Влошувањето на односите помеѓу Руската Федерација и европските држави, поради конфликтот во Украина...

Македонци? – Нема таков народ!

Тоа што го заплетка еден Зоран Заев потпишувајќи го Договорот за пријателство со Бугарија не може да го отплетка цела Европа. Не го отплетка...

Македонците во Албанија подготвуваат прослава на 24 Мај – Денот на...

Македонците од Пустец и цела Албанија, прв пат подготвуваат содржински богата и масовна прослава на 24 Мај – Денот на сесловенските просветители, светите браќа...