Ознака: Македонците

Македонија и Македонците како старозаветниот Јов (3)

Од Беласица наваму врз Македонците се трупаат трагедија врз трагедија. Македонците кои сега покрај битија само од очи, светлосни и севиди, се и битија...

Македонија и Македонците како старозаветниот Јов (1)

Најомилени од 77 книги на Светото писмо, пишувани на протекот од милениум и половина, мене ми се, драг читателу, книгите на големите старозаветни пророци...

Европејците почнаа да трошат, Македонците воздржани

Во Европската Унија обемот на трговијата на мало во јуни 2020 година се вратил на нивоата забележани во февруари 2020 година, односно пред почетокот...

Гоце Делчев за Македонците бил поголем од Маркс, Ленин и Тито

Според записници од затворена седница на Водно, во декември 1972 година, на која присуствувало највисокото државно и партиско раководство на Македонија, се воделе жолчни...

Демографски показател што не им е пријател на Македонците

Морталитетот е негативниот чинител на порастот на популацијата во државава, за кој експертите велат дека најчесто е резултат на некаков неповолен амбиент и на...

Мисирков, Македонците и Власите

Крсте Петков Мисирков, учителот од Постол, полинационалниот филолог, славист, историчар, етнограф, аматерски картограф, балкански ентузијастички идеолог, неприфатен визионер, признаван од едни, оспоруван од други,...