Ознака: Македонците

Писмо до Македонците

Македонското прашање поприми нови нереални, јавни и скриени димензии, со комбинирани апетити и лаги од страна на сите соседни држави, кои траат до денес,...

Синдромот на недораснатост и државата на Македонците

1. Синдромот на недораснатост и прекинат раст (дорфизам): Каспар Хаузер Уводна размисла за растојанието За да се видат некои предмети, неопходно е соодветно просторно растојание (дистанца),...

Жестоки методи за систематско претопување на Македонците

Самите податоци, записи и сведоштва дека Бугарската и Српската црква ги делеле селата во Македонија, наметнувајќи им не само вера во бога туку и...

Бугарскиот агресивен хегемонистички инженеринг

Многубројните историски сведоштва потврдуваат дека во Македонија се одвивал процес на бугаризација, процес што требало да ги оправда бугарските територијални претензии над Македонија. Во...

Србите за Македонците и Бугарите за Македонците?!

Во изминативе децении можеби илјадници пати слушавме шум од истокот дека „Македонците ја љубат Србија“ (?!)... Постојано и непристојно ни се повторува дека Македонците...

Правото и светата должност да се чествува Гоце Делчев им припаѓа...

Група од околу 300 интелектуалци, историчари, професори, академици и други јавни личности со отворено писмо реагираат во врска со најавите за заедничко чествување на...

Малку по малку, Македонците ќе изгубат сѐ!

Новиот бугарски премиер Кирил Петков, за кого верувам дека е искрен во своите намери, нема да може да го отстрани ветото. Не случајно еден...

Сѐ погласни апелите за признавање на Македонците во Бугарија

Поранешниот германски министер за Европа и актуелен пратеник во германскиот Бундестаг, Михаил Рот, е последниот од големата низа влијателни светски политичари што бараат од...

Соседите никако да се помират со постоењето на Македонците

Негирањето на постоењето на македонско малцинство во Грција и во Бугарија, всушност, е позиција што продолжува, а е интегрален дел од нивниот вкупен синхронизиран...

Од Живков до Радев, исти денационализаторски политики кон Македонците

„Ако кажам дека има македонско малцинство - веднаш ќе бидам сменет!“, изјавил Живков во 1980 година. Дури 41 година подоцна неговите деструктивни и денационализирачки...