Ознака: Македонците

За четвртина од Србите Македонците се најблиска нација

Во анкетата, секој трет испитаник рекол дека најблиски им се Црногорците, четвртина за најблиски ги сметаат Македонците и петтина од испитаниците рекле дека тоа...

Македонците евидентирани како посебен народ уште во 1578 година

Германецот Филип Лоникер во своето обемно истражување, објавено во три тома, јасно ги издвојува Македонците како посебен народ уште во тоа време. Тоа е...

И Македонците од Албанија го одбележаа Денот на сесловенските просветители

Македонците од населените места во општината Пустец, но и во цела Албанија, се собраа во селото Глобочани, родното место на познатиот албански писател од...

Од Македонците се плашат…

„Историјата на Европа е поврзана со Македонија. Се плашам дека пребогатата историја на Македонија и Македонците во иднина ќе им донесе преголеми проблеми, кои...

Уште во почетокот на 20 век, бугарските весници ги разграничуваа Македонците...

Во Македонија има Македонци и ништо друго! Македонците војуваат и се борат во името на еден меѓународен акт - Берлинскиот трактат, и во името...

Македонците од Бугарија со јасна порака до Јотова и до Радев

Како аргументирана реплика на изјавата на бугарската потпретседателка Илијана Јотова и како доказ за своето постоење во Бугарија, Македонците што не се откажуваат од...

Што бараат толку многу Македонците во соседните земји?

Како еден од новите начини на пазарењето, вистински предизвик за Македонците стана онлајн истражувањето на понудата на маркетите на „Лидл“ во соседните земји, во...

Ни волкот сит ни Македонците на број

Следната фаза на детронизација на мнозинскиот македонски народ може да биде уште поболна. Впрочем и најновите најави од владини извори околу можноста за укинување...

Каква била бројноста на Македонците во 18 и 19 век

Анализата на расположливите статистички документи од пред стотина години открива интересни податоци за искажаната бројност на македонското население во некои делови и градови во...

Писмо до Македонците

Македонското прашање поприми нови нереални, јавни и скриени димензии, со комбинирани апетити и лаги од страна на сите соседни држави, кои траат до денес,...