15.8 C
Skopje
29.9.2021 - 4:53

Ознака: Македонското

Венко, батали! Не вреди сето ова…

Во современата историја на македонското здравство ќе останат вечно врежани за идните поколенија изгорените остатоци на тетовската модуларна болница, како најнеславен паметник за едно...

Длабок поклон пред македонското знаме

Сега повеќе од кога било во Македонија, во моменти кога македонскиот народ, неговиот идентитет, јазик, историја се нападнати од наметнатиот спор со Бугарија, треба...

Македонското НЕ одекна во Брисел

Македонскиот идентитет не може да биде ставен на преговарачка маса, истакна премиерот Заев вчера во седиштето на ЕУ. Но што мислат дипломатите и аналитичарите...

Воен напредок има, но не се начнати економските и политичките бенефиции

Искуствата и анализите од другите држави по нивното влегување во НАТО покажуваат исчекор во повеќе сегменти и силно економско влијание. Но какви се состојбите во Македонија?...

Скандали што го следеле македонското учество на „Евровизија“

Уште од првото официјално учество на Македонија на фестивалот „Евровизија“ во 1998 година, речиси ниеден наш претставник ја немал таа привилегија да замине без...

Македонското лекарско друштво го одржа најголемиот конгрес

НАЈСТАРАТА АСОЦИЈАЦИЈА НА ЛЕКАРИ СЛАВИ 75 ГОДИНИ ПОСТОЕЊЕ Македонското лекарско друштво, по повод 75 години постоење, го одржа 20-от медицински конгрес, на кој учествуваа повеќе...

Македонизам беше наречена нашата културна мобилизација иницирана од Македонското научно-литературно другарство...

Македонското научно-литературно другарство од Санкт Петербург, всушност, е класичен пример на споменатата културна мобилизација иницирана од припадници на една посебна заедница што ја продолжува...

И пратениците онлајн од есен?

Во Собранието постојат шест специјални кабини за гласење, каде што пратениците што имаат решение за изолација ќе можат да гласаат. Според аналитичарите, сепак, работењето...

Смислено, организирано негирање на засебноста на Македонците

„Нова Македонија“ во неколку продолженија донесува извадоци од книгата ‚‚Македонското прашање од 1994 до денес - комунизмот и национализмот на Балканот“ од Чавдар Маринов....

Г. Димитров: „Македонското движење има многу непријатели, но најлошиот е бугарскиот...

Наместо одговор на прокл.....от, син на писателот што ги напиша стиховите на македонската химна „Денес над Македонија“, кој тврди дека Македонците и Бугарите се...