12.8 C
Skopje
17.10.2021 - 23:58

Ознака: македонски

Македонски дефицит и суфицит на демократија

Со свое демократско уредување денес може да се пофалат најголем број држави во светот, иако има големи разлики и нијанси и во поимањето и...

Црквите биле центарот на македонскиот културен живот

Црквите и манастирите биле единствените јадра околу кои се групирало македонското христијанско население во 19 век. Црквите биле центарот и тежиштето на културно-народниот живот,...

Погреб во Преспа. Македонски реквием (2)

Ние и вие: „Ние сме живот, а вие смрт. / Тоа е разликата меѓу нас. / Вие сте ножот на цивилизацијата, / а ние...

Бугарската поетеса Наталија Неделкова со книга на македонски

Неодамна, под псевдонимот ЗумБула, бугарската поетеса Наталија Неделкова ја објави нејзината книга „Стапица за поетски соништа“. Станува збор за книга што не е објавена...

Македонски железници сѐ уште на слеп колосек

Подобрувањето на меѓусебната железничка инфраструктурна поврзаност треба да биде од приоритетно значење за унапредување на меѓусебната соработка на нашата држава со соседните земји, што...

Македонски уметници на престижна групна изложба во Рим

Над 50 уметници (Марина Абрамовиќ, Сања Ивековиќ, ИРВИН, Желимир Жилник...), меѓу кои и Ѓорѓе Јовановиќ, Нада Прља, Христина Иваноска и Јане Чаловски, ја препрочитуваат...

Македонскиот производ (не) е продукт од Македонија?!

Користењето на придавката „македонски“, особено за означување на потеклото на производите, како проблем е неосновано запоставуван и иако е суштински, сѐ уште кај нас...

„Книжевноста и дните“ обjавена на македонски jазик

Книгата есеи „Книжевноста и дните“, на српскиот поет, критичар и есеист Гојко Божовиќ, на македонски јазик ја објави издаваштвото „Везилка2011“. - Нагласувајќи дека поводите се...

Седумте жени што ги љубел Александар Македонски

Како големиот војсководец ги избирал жените Александар Македонски бил голем војсководец, но и романтичен херој, кого го опишувале како преубав маж со руса кадрава коса...

Првиот војнички почесен рапорт на македонски јазик

Првпат во историјата на Македонија како самостојна држава, командантот на почесната единица на АРМ, полковникот Стефан Лазаревски, на македонски јазик му рапортираше на тогашниот...