5.8 C
Skopje
10.12.2019 - 15:42

Ознака: македонски јазик

Македонскиот јазик додаден на порталот „Ватикан њуз“

Точно еден месец пред официјалната посета на папата Франциск на Македонија, закажана за 7 мај, „Ватикан њуз“ го додаде македонскиот јазик на својата веб-страница...

Грчката црква не сака литургии на македонски јазик

Откога партијата Виножито од вселенскиот патријарх побара да се исправат неправдите кон македонските православни христијани на кои им е оневозможено да слушаат богослужба на...

Заев: Северна Македонија беше наш избор

Македонскиот јазик е јазикот на Македонците насекаде во светот, во дијаспората и дома. Тоа е официјалниот јазик признаен од целиот свет. Тоа е дел...

Македонскиот јазик еден од официјалните малцински јазици во земјите членки на...

Македонскиот јазик е еден од официјалните малцински јазици во земјите членки на ЕУ, поточно тој е признаен, исто како и македонското малцинство во Романија,...

Амбасадорот Јанакакис прозборе македонски

Канцеларијата за врски на Република Грција во нашата земја, која во согласност со Преспанскиот договор наскоро треба да прерасне во амбасада, вчера го одбележа...

Македонскиот јазик, науката и достоинството

Јоргос Бабиниотис е заслужен и почесен професор по лингвистика на Универзитетот во Атина и поранешен ректор и министер за образование. Читаме: „Предавајќи им на...

Грција и официјално почна да го користи терминот „македонски јазик“

Во оглас објавен во Службен весник, Министерството за цивилна заштита на Грција, бара лица со познавање на македонски јазик за вработување во грчката Националната...

Отворено писмо до експертите за македонски јазик

„Тоа ми е ’фнук/а’ (Фчерашни новости) од брат или од сестра!?“ А зошто мора да се објаснува од кого е „фнукот/а“? Не знам дали...

По пишувањето на „Нова Македонија“, испратен допис до НАТО за корекција...

По пи­шу­ва­ње­то на „Но­ва Ма­ке­до­ни­ја“ и за­бе­ле­шки­те во јав­но­ста зо­што на де­нот на пот­пи­шу­ва­ње­то на Про­то­ко­лот за членс­тво на Ма­ке­до­ни­ја во НАТО во Бри­сел,...

НАТО ќе користи „македонски јазик“ откако ќе заврши преспанскиот процес

НАТО ќе може да го користи терминот „македонски јазик“ откако ќе завршат сите процедури поврзани за Договорот од Преспа, јави дописничката на МИА од...