12 C
Skopje
17.2.2019 - 17:23

Ознака: македонски јазик

Грција и официјално почна да го користи терминот „македонски јазик“

Во оглас објавен во Службен весник, Министерството за цивилна заштита на Грција, бара лица со познавање на македонски јазик за вработување во грчката Националната...

Отворено писмо до експертите за македонски јазик

„Тоа ми е ’фнук/а’ (Фчерашни новости) од брат или од сестра!?“ А зошто мора да се објаснува од кого е „фнукот/а“? Не знам дали...

По пишувањето на „Нова Македонија“, испратен допис до НАТО за корекција...

По пи­шу­ва­ње­то на „Но­ва Ма­ке­до­ни­ја“ и за­бе­ле­шки­те во јав­но­ста зо­што на де­нот на пот­пи­шу­ва­ње­то на Про­то­ко­лот за членс­тво на Ма­ке­до­ни­ја во НАТО во Бри­сел,...

НАТО ќе користи „македонски јазик“ откако ќе заврши преспанскиот процес

НАТО ќе може да го користи терминот „македонски јазик“ откако ќе завршат сите процедури поврзани за Договорот од Преспа, јави дописничката на МИА од...

Агенција и инспекторат за албанскиот јазик, хонорарци за македонскиот јазик

Кога ќе се споредат буџетот, овластувањата, бројноста, кадровската екипираност, но и севкупната логистика на телата што треба да се грижат за македонскиот јазик и...

Вистината за македонскиот јазик

Повод: искажувањето на Красимир Каракачанов Далибор Станковиќ Красимир Каракачанов, бугарскиот министер за одбрана и претседател на ВМРО-БНД, изјави дека македонскиот јазик е бугарски дијалект. Меѓутоа, неговата...

Од годинава 8 Декември во Романија се прославува како Ден на...

Во Дипломатскиот клуб во Букурешт годинава првпат како „Ден на македонскиот јазик во Романија“ се прослави 8 Декември, Денот на Свети Климент Охридски. На...

Учениците покажаа колку умеат да читаат, да пеат, да творат на...

Вие сте прв автор што дошол да нѐ посети, ми рече наставничката Лилјана Лазареска, која со својот ангажман во образованието, новинарството и како преведувачка...

Биби – детски лик што го негува македонскиот јазик

Серија од цртани филмови, сликовници, песнички и видеоигри во кои главен лик е Биби, девојчето што зборува на литературен македонски јазик, ќе продуцира тимот...

Фридман: Македонскиот јазик воопшто не е загрозен

Богатството на македонскиот јазик се состои токму во тоа што се збогатува и се збогатуваше во една повеќејазична средина и тоа во минатото, како...