Ознака: македонските

„Големиот брат“ се јави и за пописот

Изјаснувањата на меѓународните претставници во врска со некои закони уште пред тие да бидат и официјално потпишани и да стапат во сила не претставуваат...

Внатрешна кохезија како одговор на бугарското вето

Според аналитичарите, сега е потребна кохезија во општеството, политичка, етничка, научна, културна, буквално секаква, за да може да се покажат единство и цврстина на...

Девалвирање и елиминирање на македонските државни празници

Пандемијата на ковид-19 во светот и во Република Македонија е добредојдено алиби за оправдување на актуелната марионеточна коалиција на нејзините неуспеси управувањето/владеењето со државата....

За македонските работи!

Очигледно е дека бугарската политичко-општествена елита е во постојана координација, затоа едни го осудуваат македонизмот, други го признаваат политичкиот македонизам, трети не го признаваат...

ПЦР-тестовите го пресолија морето за македонските туристи

Од 3.000 до 4.500 денари ќе ве чини патувањето во странство за еден член на семејството доколку сакате последните денови од летото да ги...

Македонските семиња со врвен квалитет

Доколку во ген-банките, односно во специјални услови се зачувани нашите традиционални семиња, ние можеме лесно да ги обновиме. Земјата чувала повеќе видови семиња и...

Продолжува успешната универзалност на македонските проблемисти

Гавриловски, Милошески и Михајлоски се единствените македонски шаховски проблемисти што победиле на турнири во пет или повеќе различни проблемски категории Македонските шаховски композитори во континуитет...

Честа, славата и почитта за паднатите се бедемите на татковината

Секоја година кај Карпалак ја кршат спомен-плочата и никој ниту е фатен, ниту, пак, одговарал за тоа. Слична е состојбата и со спомен-обележјата на...

Издавањето документи за македонските државјани во странство ја чека новата влада

„Нова Македонија“ пишуваше за специфичната ситуација во која се наоѓаат некои од македонските државјани во Малта, откако тие преку писмо се обратија до нашиот...

Хакери се вмешаа во македонските избори

ДИК во пресрет на изборите најавуваше дека поседува ново софтверско решение со кое ќе се овозможи веќе за еден час да бидат видливи резултатите...