23.8 C
Skopje
17.9.2021 - 23:45

Ознака: македонскиот

Национална обединетост, непопустливост, широка активност и мобилизација за посебноста на...

За разлика од Бугарија, која, колку и да се ирационални аргументите за попречување на македонските евроинтеграции, тоа го прави континуирано и доследно, манифестирајќи државен...

Домашните туристи ги ублажиja загубите на македонскиот туризам

Во годините што следуваат домашниот туризам ќе биде соочен со голем број предизвици, а тоа неминовно ќе доведе до затворање на голем дел компании...

Потребни ни се сериозни и суптилни проучувачи на македонскиот jазик

Големата мисла на уште поголемиот Петре М. Андреевски треба да нè води воопшто, а особено во оваа „чудна“/пандемична 2020 година: „Без јазикот ќе си...

Черчил – британски лав и стратег на македонскиот геноцид (3)

Черчил барем бил искрен, за разлика од денешните политбирократи во ЕУ, отворено да го изложи и наслика ариевскиот супрематистички портрет на западната европска цивилизација...

Черчил – британски лав и стратег на македонскиот геноцид (2)

Она што е најкарактеристично за менталниот портрет на Черчил е тоа дека тој е тип на нарцис и хазардер, за што не му недостигаат...

Што сѐ значи „проевропски ориентиран“?

За жал, во изјавите на политичарите изразот „проевропски ориентиран“ се стеснува и значи само „човек што ги прифаќа политичките идеи и ги одобрува политичките...

Македонскиот јазик влезе во ЕУ

Експлицитното наведување на македонскиот јазик, без никакви фусноти и дообјаснувања во текстот на објавата како претходно, во македонската јавност е дочекано како потврда дека...

За македонскиот антимакедонизам (триесет години подоцна)

Македонија е на прагот на уште едни избори што може да се оквалификуваат како историски. Не поради СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ, ДУИ или за нивните лидери,...

Македонскиот расказ рамноправен со творештвото на балканските држави

Меѓу застапените автори во грчката „Антологија на балканското расказно творештво“ се и великаните на балканската литература: нобеловците Иво Андриќ и Орхан Памук, како и...

Петтата колона на македонскиот јазик и држава

Отвореното писмо што лидерот на Алијансата на Албанците, Зијадин Села, го испрати до претседателот на државата Стево Пендаровски ја бранува и ја вознемири јавноста....