22.5 C
Skopje
18.9.2021 - 0:56

Ознака: македонскиот

Збогување со Љупчо Петрушевски – доаjен на македонскиот театар

Македонскиот народен театар со големо жалење ја објави веста за ненадејното заминување на Љупчо Петрушевски, доајенот на македонскиот театар. Актерот Љупчо Петрушевски дипломира на отсекот...

Наредната, 2021 година ќе биде посветена на стожерот на македонскиот jазик

Мирот и довербата се стожерите на поетската и на научната дејност на Блаже Конески. Неговото монументално дело ги промовира овие длабокoхуманистички идеали Дваесет и седум...

Интегративната спојка на македонскиот идентитет

Со формулацијата „официјален јазик според Уставот“, македонскиот јазик се ограничува само на стандардниот македонски јазик, кој е нормиран во 1944 година и се зборува...

Македонскиот еротски фолклор ги разбива предрасудите

Книгата „(И)стории од долапот/Македонски еротски фолклор“ на Ана Мартиноска е значаен придонес во македонската фолклористика и претставува осветлување на овој не многу истражуван феномен...

Македонскиот јазик „мјутнат“ и „кикнат“

Јазикот единствено може да се зачува само со правилно зборување и пишување, нема тука некоја филозофија. Во првите години од основното образование се поставуваат...

Барање за издигнување на македонскиот народен јазик на степен на литературен,...

На 12 ноември 1902 година, Другарството испраќа меморандум до руската влада, во кој првпат сеопфатно го елаборира македонското прашање. Во меморандумот, Другарството повикува на...

Нема иднина за Европа без македонскиот идентитет

Со ова (не)најавено вето за Македонија во ЕУ, на 10 ноември, Бугарија секако ќе долее масло во антагонизмот и растечките несимпатии кон нејзините политики...

Краток извештај од македонскиот фронт: „бијат душманите, ама бијам и јас“

Бертолд Брехт, објаснувајќи го епскиот театар, кој пропаднал, како и сите големи и добри намери, во собраните дела раскажува за годините кога во преднацистичка...

Ние сме на ваша страна, затоа што друга воопшто не смее...

Ненаучно, непрофесионално, нечовечки, неетички и во спротивност со сите норми е да барате од кого било да се откаже од името на својот јазик...

Македонија, македонскиот јазик и историја се она што ги сплотува...

Реакцијата на меморандумот од повеќе од педесетина македонски интелектуалци, предводени од еминентни и докажани историчари и научници (но и од други институции и индивидуалци)...