Ознака: македонскиот

Македонско државјанство без познавање на македонскиот јазик?!

Секаде во светот еден од клучните услови за добивање државјанство е одличното познавање на официјалниот јазик на државата, во нашиот случај македонскиот јазик. Најновата...

Сто илјади збора добија толкување во електронска форма

Толковниот речник на македонскиот јазик, кој има шест тома и содржи толкувања на вкупно 100.000 збора, конечно го доби своето електронско издание. Со неговото...

Со една буква против целата бугарска пропаганда

Во старословенски буквар од 1597 година, меѓу другото, јасно е означена и буквата Ѕ. За лингвистите гласот Ѕ е една од основните посебности на...

Со „Букварот на Биби“ децата ги учат буквите и се...

Авторката на „Букварот на Биби“, Биљана Црвенковска, објаснува дека тој е замислен како книга за доедукација. Целта е учење низ игра со омилените ликови...

Како македонскиот јазик првпат одекна во етерот и се прошири насекаде

Деновиве, поточно на 31 март, се навршуваат 60 години од објавувањето на првиот телевизиски прилог на македонски јазик. Прилогот силно одекна меѓу Македонците во...

Македонскиот јазик и книжевност треба да се заштитат како и македонскиот...

На 10 април 1898 година, умре еден јазик на планетата: далматскиот. Не далматинскиот, зашто тоа е словенско наречје. Станува збор за романски јазик, потомок...

Бескомпромисно во одбрана на македонскиот јазик

Иако политичарите настојуваат да звучат уверливо кога изјавуваат дека македонскиот јазик (и идентитет) не е загрозен, речиси континуирано во заднината на политичката реторика „нечујно...

Европа ќе го слушне и македонскиот збор

Одбележување на Меѓународниот ден на мајчиниот јазик По повод одбележувањето на Светскиот ден на мајчиниот јазик - 21 февруари, денеска од 18 до 19 часот...

Познавањето на македонскиот јазик е цивилизациска придобивка

Изучувањето јазици како изборни предмети, како пристап, е цивилизациска придобивка. Државите треба да го стимулираат тоа преку образовните системи. Така треба(ше) да биде и...

Каде ги носат Република Македонија и македонскиот народ

На 4.1.2021 год., премиерот на РМ, на измислената функција прв вицепремиер, г. Груби, ѝ предаде зграда, во која се смести измисленото и уникатно Министерство...