Ознака: македонскиот

Со една буква против целата бугарска пропаганда

Во старословенски буквар од 1597 година, меѓу другото, јасно е означена и буквата Ѕ. За лингвистите гласот Ѕ е една од основните посебности на...

Со „Букварот на Биби“ децата ги учат буквите и се...

Авторката на „Букварот на Биби“, Биљана Црвенковска, објаснува дека тој е замислен како книга за доедукација. Целта е учење низ игра со омилените ликови...

Како македонскиот јазик првпат одекна во етерот и се прошири насекаде

Деновиве, поточно на 31 март, се навршуваат 60 години од објавувањето на првиот телевизиски прилог на македонски јазик. Прилогот силно одекна меѓу Македонците во...

Македонскиот јазик и книжевност треба да се заштитат како и македонскиот...

На 10 април 1898 година, умре еден јазик на планетата: далматскиот. Не далматинскиот, зашто тоа е словенско наречје. Станува збор за романски јазик, потомок...

Бескомпромисно во одбрана на македонскиот јазик

Иако политичарите настојуваат да звучат уверливо кога изјавуваат дека македонскиот јазик (и идентитет) не е загрозен, речиси континуирано во заднината на политичката реторика „нечујно...

Европа ќе го слушне и македонскиот збор

Одбележување на Меѓународниот ден на мајчиниот јазик По повод одбележувањето на Светскиот ден на мајчиниот јазик - 21 февруари, денеска од 18 до 19 часот...

Познавањето на македонскиот јазик е цивилизациска придобивка

Изучувањето јазици како изборни предмети, како пристап, е цивилизациска придобивка. Државите треба да го стимулираат тоа преку образовните системи. Така треба(ше) да биде и...

Каде ги носат Република Македонија и македонскиот народ

На 4.1.2021 год., премиерот на РМ, на измислената функција прв вицепремиер, г. Груби, ѝ предаде зграда, во која се смести измисленото и уникатно Министерство...

Збогување со Љупчо Петрушевски – доаjен на македонскиот театар

Македонскиот народен театар со големо жалење ја објави веста за ненадејното заминување на Љупчо Петрушевски, доајенот на македонскиот театар. Актерот Љупчо Петрушевски дипломира на отсекот...

Наредната, 2021 година ќе биде посветена на стожерот на македонскиот jазик

Мирот и довербата се стожерите на поетската и на научната дејност на Блаже Конески. Неговото монументално дело ги промовира овие длабокoхуманистички идеали Дваесет и седум...