11.8 C
Skopje
19.10.2021 - 3:21

Ознака: македонска

Македонска ковид-трагедија, 4 чин?

А се наоѓаме пред попис и избори! Сите предуслови за четврти чин на трагедија се поставуваат, и префрлање на вината нема да ги реши...

Сто години македонска осаменост

Овие скромни редови ги посветувам на епохата од еден век на Конески и ги упатувам до сите чесни македонски родољуби, па со овој мал...

Македонска лекција за Европа

Македонија покажува многу подемократски и цивилизациски вредности, кога станува збор за практикувањето на правата на малцинските етнички заедници и за мултиетничката толеранција, од некои...

Македонска уметница изложува во стаклена витрина на Родопите

Поставката ја сочинуваат четири симболични слики во комбинирана техника на хартија од габи, рачно изработена од авторката. Изложените дела, „Распната спила“, „Подјармено дрво“, „Светилиште“...

Македонска пошта го избра најубавото писмо напишано од ученик

И оваа година „Поштата на Северна Македонија“ во соработка со Сојузот за грижи и воспитување на децата на Македонија, а по иницијатива од Светскиот поштенски...

Халуцинациите од бугарскиот меморандум да не бидат македонска фиксација

Бугарските барања изнесени во објаснувачкиот меморандум за Македонија до ЕУ се ирационални и надвор од сите стандарди на меѓународното право и вредностите на кои...

Политички киднапиран патриотизам: новата македонска реалност

Времето на национализам и лажен патриотизам е завршено. Така вели лидерот на владејачката партија во Македонија. Најголем патриот бил оној што носи храбри одлуки...

Онлајн промоција на книга за современа македонска музика

Првата книга со рецензии на англиски јазик за современа македонска музика, кои наедно се објавени во реномираниот светски медиум „Ол абаут џез“ на авторот...

Разединетост на македонската заедница во Србија

Иако има три политички партии во Србија со предзнак македонски, ниту една досега нема искажано друга суштинската цел, освен како да дојдe до буџетот...

Нада Прља за македонската современа уметност во Париз

Уметницата Нада Прља, претставничката на Македонија на минатото, 58. Биенале во Венеција, на 9 јануари во Париз одржа презентација на македонската современа уметност, во...