Ознака: Македонската

Сплотени, горди и со љубов кон татковината

Спортот е огледало на една нација, а фудбалерите покажаа како пожртвувано треба да се бранат грбот и жолто-црвената боја на својата татковина. Тоа е...

Затворањето на Европа пролонгиран удар врз македонската економија

Најпогодените, текстилните компании алармираат дека работата им е драстично намалена, поради што стравуваат од затворање и отпуштање на работниците поради новото продолжение на затварањата...

Македонската современа скулптура има необична приказна

Од пластичност до фрагменти, визуелни сензации на различни медиуми, скулптурите доведуваат до поместување на уметничките дисциплини, а материјалот го одредува обликот. На оваа изложба...

Македонската литература збогатена со „Драми“ од Маринко Шлакески

Професорот Маринко Шлакески, магистер на драматургија и дипломиран професор по англиски јазик, кој предава драмска уметност и англиски јазик во прилепската гимназија, деновиве ја...

Дезавуирањето на македонскиот јазик е метафора за одрекувањето на македонската нација

Од последниот онлајн состанок на македонско-бугарската историска комисија, која беше во нецелосен состав, одржан на 22 јануари, прво произлезе соопштение дека проблематизираното (од бугарска...

Митот за „пријателите“ и „непријателите“ на Македонците и на македонската...

(Именките „пријатели“ и „непријатели“, за кои ќе стане збор подолу, се земени во наводници затоа што првите се лажни и неискрени, а вторите се...

Бугарска државна стратегија за уништување на македонската нација

Ако внимателно се анализира, денешните постапки на бугарската влада кон Македонија се одамна поставени. Декларацијата од 1999 година е само документ од поновата историја...

Да, македонската нација е конструкција – како и секоја друга

Главен виновник за Бугарија за сегашната состојба, се чини, е самото постоење на македонската нација... Она што е интересно во овој случај е дека...

Потклекнувањето на македонската дијаспора не е опција

Забележлив беше ангажманот на македонската дијаспора во спорот со Грција, но овој пат, во случајот со бугарското проблематизирање на пристапувањето на Македонија во ЕУ,...

И Светска банка ги зголеми проекциите за пад на македонската економија

Пад од 4,1 отсто во 2020 година, поголем од претходната проекција, и раст на јавниот долг, кој најверојатно ќе надмине 61 процент од бруто-домашниот...