38.8 C
Skopje
1.8.2021 - 16:10

Ознака: Македонија

Македонија е окупирана – мора да собереме сили да ја ослободиме!

„Нова Македонија“ ексклузивно пренесува интересни извадоци од интервјуата на академик Митко Маџунков, објавувани од 1974 до 2018 година во Македонија, Србија и во Хрватска,...

Русија помогнала во задушувањето на Илинденското востание!?

Русија прва го информира султанот дека во Македонија се подготвува востание и дека тоа востание треба да биде спречено пред да почне. Само неколку...

Македонија сега има 11 олимпијци со 14 медали

Претходно олимписки медали освоија Благоја Видиниќ, Благоја Георгиевски, Аце Русевски, Шабан Сејдиу, Шабан Трстена, Реџеп Реџеповски, Азис Салиху, Милко Ѓуровски, Стојна Вангеловска и Могамед...

Велемајсторски за великанот на Македонија

Во организација на првиот македонски дневен весник „Нова Македонија“, вчера пред просториите на редакцијата, на отворено се одигра симултанка на шест табли помеѓу македонската...

Албанците ги препознавале Македонците како засебен народ и повикувале на независност...

Македонско-албанската револуционерна лига дејствувала и во Албанија и во Македонија. Во прогласот објавен на албански, меѓу другото, се нагласува: „По многу обиди што ги...

(Видео) Радев: Да се стави крај на дискриминацијата на Бугарите во...

Бугарскиот претседател Румен Радев отствари средба со Петар Колев и Георги Трендафилов - претставници на македонската политичка партија Граѓанско демократска унија. Во текот на...

Денот кога Грција се крена против бугарската експанзија кон Егејска Македонија

На денешен ден во 1943 година Грците во Атина се кренаа на протест против нацистичкиот окупатор и се спротивставија на плановите за проширување на...

Изгледа дека ЕУ не гледа блиска иднина со Македонија

Шесте балкански земји не се вклучени во креирањето на иднината на Европа на конференцијата одржана под слоганот „Иднината е во твоите раце, нека се...

Светот без Македонија не е цел

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (8) Среќен сум што сум современик со академикот Радован Павловски, македонски поет, есеист, патописец, колумнист и публицист, најпреведуван и најнаградуван...

Македонија го доби името од древното кралство кое ја покори Грција

Австралиски документ од 1998 година го привлече вниманието на Македонците Големо интересирање меѓу Македонците предизвика откритието на документот на австралиската амбасада во Белград од 1998...